Tražiti više na poslu

Kada je teško uopšte dobiti posao, može da deluje suludo da još i imate neke posebne zahteve – a opet, to vas neće sprečiti da neke stvari želite i/ili da vam budu potrebne. Evo nekih predloga kako da tražite ono što želite.
Zakažite sastanak kako biste razgovarali s pretpostavljenima i izneli im šta tražite. Ukoliko tek treba da odete na razgovor za posao, raspitajte se unapred kakve beneficije firma u koju se prijavljujete u principu nudi i koliko su vaši budući pretpostavljeni voljni da pregovaraju o tome. Ako imate priliku, raspitajte se o tome i kod ljudi koji već rade u toj firmi, oni bi mogli da vam pruže dobre informacije.
Poželjno je da unapred znate koje to beneficije želite. Odlučite koji vam je prihvatljiv minimum kad su plata i beneficije u pitanju. Ako vam nije prihvatljivo da imate manje od dve nedelje plaćenog godišnjeg odmora, saopštite to (potencijalnim) poslodavcima.
Nemojte tražiti ono za šta znate da to nećete dobiti. Ukoliko firma u kojoj radite ili u kojoj konkurišete jednostavno ne nudi određene beneficije, nema nikakve svrhe da ih vi tražite, teško da će samo zbog vas promeniti svoju politiku.
Raspitajte se koliko vredi to što možete da ponudite. Recimo, ako se prijavljujete za određeni posao, unapred se raspitajte koliko je takav posao u principu plaćen, tako ćete znati šta možete da očekujete i šta možete da tražite.
Može da bude dobra taktika da ne postavljate pitanja na koja je moguće odgovoriti sa "da" ili "ne". Recimo, moglo bi da se pokaže efikasnijim ukoliko pitate kako možete da dobijete veću platu ili nedelju dana odmora više nego ako samo tražite više novca ili više slobodnih dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

posaopovlasticepregovorirad
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dušica K.

    Uglavnom mi se sviđaju saveti koje mogu ovde da pročitam, ali kad već nešto objavljujete, potrudite se da to ima logike za naše uslove života. Šta vam znači „ako vam nije prihvatljivo da imate manje od 2 nedelje plaćenog odmora“? U Srbiji zakon propisuje koliki je g. o. minimalan (18 dana), a u zavisnosti od staža i školske spreme može biti veći. Mislim da se dosta tekstova samo prepisuje iz inostranih medija i da su nama totalno nekorisni i smešni.