Tri četvrtine žena ne prepoznaju važan simptom raka jajnika, prema rezultatima ankete

Anketa sprovedena na 1000 žena, s ciljem da se ispita poznavanje simptoma raka jajnika, pokazala je da 79 posto njih ne zna da je nadutost jedan od simptoma. 68 posto nije bilo svesno da je bol u stomaku takođe jedan od znakova, a čak 97 posto nije svesno da je osećaj sitosti još jedan važan simptom.

Veliki broj žena, njih čak 99 posto, nije znao da je potreba za hitnim mokrenjem takođe jedan od znakova, dok su žene često u zabludi da ti simptomi ukazuju na sindrom iritabilnog creva (IBS).

Otprilike 40 posto žena takođe pogrešno veruje da se rak jajnika može otkriti skriningom za rak grlića materice, pokazalo je ovo istraživanje. Rak jajnika ubija oko trećine žena u prvoj godini nakon dijagnoze i često se dijagnostifikuje u kasnim fazama.

Anven Džouns, izvršna direktorka Target ovarian Cancera, rekla je: „Ove brojke su neverovatno razočaravajuće. Znamo da smo poboljšali brojke u proteklih 10 godina kroz posvećenost hiljada aktivista za borbu protiv raka jajnika, ali to nije dovoljno. Poznavanje simptoma presudno je za sve. Napredak je moguć. Ako to postignemo, manje žena će dobijati kasnu dijagnozu, manjem broju će biti potrebno invazivno lečenje i, na kraju, manje će nepotrebno umreti od raka jajnika.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rak jajnikasimptom
Komentari (0)
Dodaj komentar