Tuga tokom praznika?

Ima onih koji se praznicima raduju, ali ima i onih koji ih provedu tugujući, i samo čekaju da se završe pa da im se život vrati u kakvu-takvu normalu. Ako i vi imate takvih problema, postoje neke stvari koje biste mogli da pokušate kako bi vam se raspoloženje popravilo.

Porodica: neke njihova porodica nervira, ali ima i onih koji uživaju u njihovom društvu, to im popravi raspoloženje – ako i vi spadate među takve, čak i ako duže vreme niste provodili praznike s roditeljima, posetite ih ove godine. Ponovno uspostavljanje lepih odnosa s onima koje duže vreme niste videli može jako pozitivno da utiče na raspoloženje.

Ako vam se nešto loše desilo i jednostavno ne možete da podnesete da budete sami kod kuće u toku praznika, idite nekud, makar na dan-dva. Promena okoline bi mogla da vam pomogne; nekada to bude baš ono što vam je potrebno da vas malo „podigne“. I fizičko vežbanje, bilo na putu, bilo dok ste kod kuće, poboljšava raspoloženje – način vežbanja odredite prema sopstvenim sklonostima i sposobnostima, već i šetnja je dobra.

Raščišćavanje: kraj godine je dobro vreme da pretresete ormane, fioke, sve gde držite stvari, i da odbacite ono što više ne koristite. Temeljno raščišćavanje neretko donese osećaj kao da vam je veliki teret spao s ramena, i osećate se primetno bolje – i još možete sebi da kažete da narednu godinu dočekujete bez gomile nepotrebnog đubreta.

Razmišljajte pozitivno. Mnogo lakše reći nego učiniti, znamo; ono što tu može da pomogne je da na list papira (bolje od pisanja na kompjuteru jer taj list dodirujete sve vreme i možete da ga držite u rukama) stavite bar 25 pozitivnih stvari o sebi. Sitnije stvari, krupnije stvari, nije bitno, glavno je da ih ima. Spisak okačite na vidljivo mesto, možete povremeno i da ga dopunite.

Udovoljite sebi. Setite se stvari koje volite a koje inače ne stižete da radite, ili ih branite same sebi jer nisu dobre za vas, i radite to tokom praznika, praznike proglasite vremenom za zadovoljstvo, i zabranite sebi da se osećate krivim zbog toga. Razmazite malo samu sebe, prijaće vam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

depresijapraznicizene
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Jadranka Lakićević

    Članak vam je odličan, u pravom momentu za prave osobe. Jedna sam od tih koja je depresivna za praznike. Kako nemam supruga ni prijatelja, praznici su mi uvijek tužni. Gledam svu masu oko mene, sve one „godišnjake“ kako ih mi u Brčkom zovemo, provode se sa svojim supruzima ili suprugama, a ja sjedim uz TV i samo što ne zaplačem. Za neka kraća putovanja se nema finansijskih sredstava, za sređivanje regala i sl. nemam volje i jedino mi preostaje da čekam da se sve što prije završi kako bih koliko-toliko došla u normalu. Vjerujem da mnogi, meni slični, imaju iste probleme. Želim vam sve najbolje u Novoj godini kao i svim stanovnicima naše planete.