U malim količinama

Postoje neke namirnice za koje se često savetuje da bi ih najbolje bilo izbegavati, jer goje. Nije da su toksične ili tako nešto, ali ćete se od njih ugojiti, što donosi brojne rizike po zdravlje. Međutim, ove namirnice imaju i neke veoma korisne sastojke koje bi valjalo uneti u organizam. Šta onda? Konsumirati ih, ali u malim količinama. Evo o kojim se namirnicama radi i koje količine se preporučuju.
Avokado: neki ga smatraju lošim, nimalo boljim od majoneza, a ako ste ga probali, svakako znate da je prilično težak. Ipak, avokado je i zdrav – sadrži veliku količinu mononezasićenih masnoća, koje su dobre za srce (snižavaju nivo lošeg holesterola), vitamin E (antioksidans, bitan za regeneraciju ćelija) i biljna vlakna. Optimalna porcija avokada je jedna šolja i nije obavezno da ga jedete svaki dan – jednom ili dvaput nedeljno je dovoljno.
Maslinovo ulje: kao i bilo koja masnoća u velikoj količini, goji. Međutim, sadrži oleinsku kiselinu, mononezasićenu masnoću koja ima antioksidativno dejstvo, i tako povoljno utiče na srce. Optimalna dnevna doza je dve kašike (taman za kuvanje jela i za salatu, kao začin).
Badem: još jedan bogat izvor zdravih mononezasićenih masnoća, vitamina E, magnezijuma i kalcijuma. Koristan je jer snižava nivo holesterola u krvi, pa tako čuva srce i krvne sudove. Kao i sve koštunjavo voće, goji ako se uzima u velikim količinama – dobra, zdrava doza je 30 grama (23 badema) jednom ili dvaput nedeljno.
Čokolada: ne moramo ni da vam spominjemo da goji, zar ne? Ipak, čokolada sadrži flavonoide, jake antioksidanse koji štite arterije i srce. Crna čokolada je bolji izbor, jer ima više flavonoida nego mlečna. Optimalna porcija je 30 grama – otprilike, tri-četiri kockice ili jedna štangla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

avokadočokoladagojaznostholesterolhranakoštunjavo voćemaslinovo ulje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Igor Žarković

    Nadahnuto suvim činjenicama. Impesivno.