Ublažiti meteoropatiju (1)

Opet glavobolja, opet vrtoglavica, opet oči ne možete da otvorite, niti da se razbudite. Nalivate se krajnje liberalnom dozom kofeina, u nadi da će vas to dovesti u koliko-toliko funkcionalno stanje. Ne, niste bolesni, nije nikakva viroza u pitanju, nije i vas zahvatio grip. Menja se vreme, a vi to nepogrešivo osećate.

Druga varijanta je da imate sve pobrojane simptome i nije vam jasno šta vam je. Neka vaša prijateljica predloži da vi to reagujete na promenu vremena, ali vi na to odmahujete rukom. Nemoguće, pa nikada niste patili od takvih problema! Meteoropatija je bila nešto što se dešava drugima; ljudima koje ste, mada nikad naglas, smatrali slabašnim, narušenog zdravlja. Vama su takvi problemi bili nepoznanica – nemoguće da odjednom i vi tako reagujete na promene vremena!

Nije nemoguće. Čak i ako ranije nikada niste bile meteoropata, to ne znači da to ne možete postati. Promene vremena postaju sve drastičnije i sve naglije, pa čak i onima kojima to ranije nije smetalo može postati teško da se prilagode. Pored toga, u našem životu ima sve više stresa, živeli smo i živimo u veoma napornim vremenima, i to se odražava i na imuni sistem – on slabi. Tako čak i oni koji nikakvih problema nisu imali s promenama vremena počinju i zbog toga da pate.

E, sad, šta učiniti s tim? Mogu li se simptomi meteoropatije eliminisati ili bar ublažiti? Mogu! Uz malo svesnog napora sa svoje strane, možete (ponovo) svoj organizam učiniti prilagodljivijim. Ako ništa drugo, simptome ćete makar ublažiti – a možda će čak i u potpunosti nestati. Kako to izvesti?

Za početak, treba pojačati sposobnost organizma da se prilagođava. To ćete najefikasnije postići ako što je moguće više vremena provodite napolju. Nema veze kakve su vremenske prilike – ima li kiše, vetra, snega. Obucite se adekvatno vremenu i naučite da uživate u svim vremenskim prilikama. Verujte, moguće je! Samo ne treba dopustiti vremenu da vam kvari raspoloženje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar