Ukloniti zadah iz usta (1)

Jedan od najneprijatnijih mirisa je onaj kada se nekome oseća iz usta. Nekada se tu radi o nedostatku higijene, a nekad i o ozbiljnom zdravstvenom problemu – šta god da je u pitanju, zadah iz usta ne bi trebalo zanemariti, pa evo kako da sa tim izađete na kraj.
Početak je sasvim jednostavan – setite se šta ste poslednje stavile u usta (hrana, piće, cigarete, lekovi, preparati, četkica za zube…). Cigarete, alkohol i neredovna oralna higijena najčešći su uzroci zadaha iz usta. Ima onih koji će, radi prikrivanja zadaha iz usta, koristiti pepermint ili vodice za ispiranje, ali to samo prikriva problem, ne otklanja ga – plus ga nekad i ne prikrije zaista, već utisak bude sličan onome kada se neko mesec dana ne istušira, a onda se "polije" parfemom.
Promenite svoje navike vezane za cigarete i/ili alkohol – znamo, znatno lakše reći nego učiniti. Ukoliko je glavni razlog zadaha iz usta alkohol ili cigarete, jedini način da problem rešite jeste da postepeno (ili odjednom, ako možete) ukinete konsumiranje pića i/ili cigareta. Šta god drugo da uradite, problem sa zadahom će ostati, da i ne pominjemo štetu koju duvan i alkohol nanose vašem organizmu i koju duvan nanosi organizmima svih koji se zateknu u vašoj blizini. Ukoliko je neophodno, potražite pomoć stručnjaka kako biste se oslobodili zavisnosti od cigareta ili alkohola – to već nije samo neprijatnost zadaha iz usta već i ozbiljan zdravstveni problem.
Redovno održavajte higijenu usne duplje. Apsolutni minimum je temeljno pranje zuba, jezika i ostatka usne šupljine četkicom za zube i dobrom pastom; preporučljivo je i jednom dnevno zube očistiti koncem, jer između zuba ostanu ostaci hrane koje je nemoguće ukloniti samo četkicom i pastom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

higijenamirisustazadahzdravlježene
Komentari (0)
Dodaj komentar