Umetnost zvana komplimenti (1)

Došli ste na posao, užurbani kao i uvek, u prolazu se pozdravljate sa kolegama, i jedan od kolega vam dobaci kako baš super izgledate u toj suknji. Pocrvenite, zbunjene, promrmljate kako je to stara suknja, samo je dugo niste nosile, i požurite na svoje mesto. Kolegin kompliment vam ne izlazi iz glave: šta li je time hteo, onako nasmešen i vedar, i, pa, uvek vam je bio simpatičan? Šta hoće od vas? Vi ste u dugoj i stabilnoj vezi, on je u dugoj i stabilnoj vezi, uvek ste se dobro slagali na poslu, ali vaš odnos nikad nije otišao dalje od toga, ni u kom pravcu, sad vam upućuje kompliment, šta hoće? Ne možete da prestanete da razmišljate o tome.

Stop! Treba da prestanete da razmišljate o tome; vaš kolega po svoj prilici neće ništa od vas, samo misli da dobro izgledate i to vam je i rekao. Da sazna o čemu razmišljate, verovatno bi vas samo „belo“ pogledao i pitao se o kakvim vi to glupostima razmišljate. Uputio vam je kompliment i ništa više od toga.

Problem je što se u našim krajevima devojčice i prečesto uče kako uvek treba da budu skromne i da se ničim ne ističu; a niko ih ne nauči kako da daju i primaju komplimente, kao ni da je davanje i primanje komplimenata potpuno normalna stvar. U komplimentu uživa i onaj ko ga daje i onaj ko ga prima; u najvećem broju slučajeva, ljudi koji daju komplimente su samo prijatni i iskreno kažu šta misle, bez ikakve zadnje namere (zamislite, ima i takvih!). Zato, ako se i vi ne snalazite najbolje sa komplimentima, evo kratkog „kursa“ kako postupati u takvim situacijama.

Kad vam neko da kompliment, sve što treba da učinite jeste da kažete „hvala“ i da se osećate zadovoljno. Nikakva objašnjavanja ni dalji tekst sa vaše strane nisu potrebni. Ukoliko želite, kompliment možete i uzvratiti; samo, ne zaboravite, to uzvraćanje uopšte ne mora da bude odmah – sasvim je u redu da to uradite i nekom drugom prilikom. Kompliment je poklon, i sa sobom ne povlači ama baš nikakvu obavezu, osim što, kao i kod svih poklona, onaj ko vam ga je dao voli da vidi da vam je njegov dar prijao. Jedna od najčešćih grešaka jeste da se kompliment uzvrati odmah, i to na sopstvenu štetu, odgovorom tipa: „Hvala, ali ti si bolja.“ Time poništavate kompliment koji ste upravo primile, i samo povređujete onog koji vam ga je dao, jer odbijate njegov poklon.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar