Umetnost zvana komplimenti (2)

Želite i vi nekog da obradujete komplimentom? Super! Samo, držite se nekih pravila. Kompliment mora da bude upućen iskreno – ukoliko mislite da vašoj koleginici nova bluza stoji strava loše, nemojte joj reći da joj fenomenalno stoji, jer se neiskrenost oseti. Ako ne želite da joj kažete šta mislite o njenoj bluzi, a želite da joj kažete nešto lepo, nađite nešto drugo – recimo, pohvalite njenu frizuru.

Komplimente ne treba deliti ni kao utehu; nije baš dobra ideja reći: „Bolje bi ti stajao drugačiji kroj suknje, ali nema veze, ovo je sad u modi.“ Isto tako, u kompliment ne treba ni da bude umetnuta kritika – pogrešno je reći nešto kao: „Super si to uradila, da je bar tako bilo i prošlog puta.“ Takva izjava je u suštini zlonamerna i vređa, a takva vrsta „bockanja“ ne prija nikom.

Dešava se nekad da smo u nezgodnoj situaciji, recimo, posetimo prijateljicu čiji je sin u bolnici. Prirodno je da želimo da je razvedrimo nečim lepim, međutim, nije prikladno tada joj reći da joj skupljena kosa zaista lepo stoji jer joj otvara lice. U takvim trenucima potrebna je uteha (nešto tipa „Biće bolje…“, „Biće sve u redu…“, „Proći će i to…“), a ne kompliment.

Kad nekog pohvalite, budite konkretni; reći nekom: „Ti si super!“ je suviše uopšteno i u suštini ne znači ništa. Onaj kome upućujete kompliment mora znati na šta se taj kompliment odnosi; tu možete biti manje ili više određeni. Recimo, možete reći nekom da super izgleda, a možete i da mu taj džemper odlično stoji, ili da je odlično uradio posao, a možete i biti specifičniji i reći šta je to konkretno što je odlično uradio. U principu, što ste određeniji (ne morate objašnjavati svaki detaljčić, naravno), to će se onaj kome upućujete kompliment bolje osećati, jer će tačno znati za šta dobija priznanje.

Ako neko kaže da može sasvim lepo da živi i bez lepih reči i komplimenata, znajte da ili zavarava sebe, ili zavarava sve oko sebe! Priznanja da smo u ovome ili onome dobri (posao, izgled, izbor odeće, kuvanje, bilo šta) uvek gode, a komplimenti su upravo to: priznanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar