Umor ujutro

U vreme kada svi koji su dovoljno srećni da imaju posao rade jako mnogo, u vreme kada je životni tempo ludački ubrzan, zaista nije ni za kakvo iznenađenje ako se osećate umorno. Ko i ne bi? Ipak, postoje različite vrste umora (svi odlično znamo koliko nam je lako da zaspimo nakon što smo ceo dan „zujali“ unaokolo ili obavljali fizičke poslove i koliko nam je teško da zaspimo nakon što smo ceo dan presedeli u kancelariji – a umorni smo u oba slučaja) i, izuzev u periodima kada radite pojačanim tempom, umor ipak ne bi trebalo da osećate stalno. Naročito ne bi trebalo da se probudite s osećajem umora.

Sad, ako radite pojačanim tempom i niste se dovoljno naspavali, može se desiti da se probudite umorni i da to ništa posebno ne znači, osim da vam treba još odmora. Ako još i niste jutarnji tip, nije ništa neobično ako ste ujutro neko vreme bezvoljni, dok se ne razbudite. Međutim, ako ste stalno umorni i bezvoljni ujutro, to bi mogao da bude simptom nečega ozbiljnijeg.

Kao jedno, večiti umor i bezvoljnost ujutro, večito buđenje s jedinom željom da se vratite u krevet i tamo ostanete u toku celog dana, mogu da znače početak depresije. Ukoliko vam ovakva buđenja potraju više od tri nedelje, ne bi bilo loše da konsultujete lekara; depresija može da se leči, i leči se – zašto da patite ako možete sebi da pomognete?

Pored toga, konstantni jutarnji umor i bezvoljnost mogu da znače i pojačanu aktivnost tiroidne žlezde, što s vremenom može da ima veoma nepovoljne posledice po vaše zdravlje. I to je nešto što se može regulisati, samo je prvo neophodno otići lekaru, ma koliko vam, tako umornim i bezvoljnim, ne bilo do toga.

Dakle: ako se budite umorni i loše raspoloženi, i to traje i traje, ne morate da ćutite i trpite. Koji god da je uzrok takvog vašeg stanja, lek, ovakav ili onakav, postoji i možete se osećati mnogo bolje. Samo treba skupiti snagu i potražiti pomoć – i već ste na pola puta. Hrabro (ne, nije hrabro ćutati i trpeti) učinite nešto pa da vam bude bolje i da nemate više šta da trpite!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar