Upoznajte sebe

Guru zdravlja, Dipak Čopra, nam objašnjava da je staza ka sreći, zadovoljstvu i pronalaženju sebe – spiritualna.

„Ključ ka sreći je upoznati ko ste i šta želite od života“, kaže Čopra. „Učimo decu svemu, izuzev toga šta ona ustvari jesu“.

Ali kako da upoznamo sebe? Umesto dopuštanja drugima – našim roditeljima, prijateljima, nastavnicima ili kolegama – da nam kažu ko smo i kako treba da živimo, potrebno je da pogledamo unutar nas samih i da odlučimo šta nam je važno.

Upoznavanje sebe je zaista spiritualni put. Kako početi? Meditacija je dobar početak, bez obzira da li želite da izgovarate mantru, naučite transcendentalnu meditaciju ili isprobate neki oblik joge. Efektivna meditacija će vam omogućiti da se osećate duboko opuštenim ali i opreznim u isto vreme. Možda ćete poželeti da probate različite metode dok ne nađete onu koja je za vas najbolja, ali meditacija doprinosi boljim rezultatima – osećaćete se spokojno, koncentrisano i kontrolisaćete svoj život, ali ćete takođe spavati bolje i dostići osećanje dobrote postojanja.

Kao što Dipak Čopra kaže: „Mi nismo fizička bića koja povremeno imaju spiritualna iskustva. Mi smo spiritualna bića koja imaju ljudsko iskustvo“.

Evo vežbe koju Čopra preporučuje za pronalaženje spiritualnog u vama:

Ovu vežbu možete raditi sami ili sa prijateljem.

  1. Sedite udobno, sa zatvorenim očima i prijateljem koji sedi pored vas. Opustite se za par momenata i dišite duboko.
  2. Fokusirajte pažnju na centar svojih grudi, gde je čakra vašeg srca smeštena. Kada ste opušteni, neka vam prijatelj šapne u uvo: „Ko si ti?“ Ako radite vežbu sami, postavite sebi to isto pitanje: „Ko sam ja?“
  3. Zadržite pažnju i dalje na grudima i dozvolite bilo kojim slikama ili rečima da proleću kroz vaš um.
  4. Neka vaš prijatelj ponavlja pitanje na svakih 15 sekundi. Nastavite vežbu nekoliko minuta, ili dok god vam je prijatno. Onda zamenite uloge sa prijateljem i šapućite pitanje dok se on ili ona ne opusti.

Drugi deo:

Ponovite istu vežbu, ali sa pitanjem: „Šta želiš(m) da budeš?“

Izvodite vežbu sve dok ne otkrijete svoje prave želje, a onda ih prenesite u stvarnost!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar