Upozorenje: Na estetsku hirurgiju nikako u kozmetičke salone

Žene, ali i muškarci sve češće se podvrgavaju estetskoj hirurgiji, a koliko je važan izbor lekara koji radi oparaciju, pođednako je važno i gde se ona obavlja, upozoravaju iz Udruženja estetskih hirurga Srbije.

„Želimo da stanemo na put pružanju usluga u neadekvatnim uslovima i prostorima koji nisu registrovani za medicinsku delatnost, već su registrovani kao kozmetički saloni, ordinacije za fizikalnu medicinu“, kaže predsednica Udruženja estetskih hirurga Srbije dr Violeta Skorobac Ašanin.

Ukoliko se intervencije rade u lokalnoj anesteziji, to može da podrži privatna praksa, međutim ukoliko se rade u opštoj anesteziji onda mogu da se obavljaju samo u zdravstvenim ustanovama, napominje sagovornica.

„Ukoliko dođe do komplikacija postavlja se pitanje ko će da ih rešava. Kako ćete u kozmetičkom salonu pružiti pacijentu hitnu medicinsku pomoć, ako dođe do alergijske reakcije“, pita se Ašanin.

Ona kaže da je bezbednost pacijenata apsolutni prioritet nedavno osnovanog Udruženja estetskih hirurga Srbije, čiji je cilj edukacija pacijenata i usklađivanje protokolada u svim medicinskim ustanovama koje se bave estetskom hirurgijom.

Ašanin kaže i da je za ishod estetske hirurgije važna saradnja pacijenata i lekara, da pacijenti i hirurg moraju da budu tim.

„Ishod operacije 50 odsto zavisi od hirurga, a 50 odsto uspešnosti zavisi od samog pacijenta koliko se pridržava instrukcija koje je dobio od lekara, da li poštuje protokol“, rekla je Ašanin Tanjugu.

Ona je dodala da protokoli moraju biti u pisanoj formi, da pacijent do najsitnijih detalja mora biti obavešten kako da se ponaša nakon operacije, šta sme, a šta ne sme da radi.

Bezbednost pacijenata u estetskoj hirurgiji i anti-aging medicini, tema je skupa koji će danas biti održan u Beogradu, na kojem će govoritri najeminentniji strucnjaci u oblasti estetske i plastične hirurgije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

estetska hirurgijakozmetički salon
Komentari (0)
Dodaj komentar