Usklađivanje životnih planova (1)

Bavljenje decom i uspeh na poslu nipošto se ne isključuju. Ipak, za većinu žena takav život podrazumeva duple obaveze, budući da na Balkanu ispomoć oca (osim u nekoliko časnih izuzetaka) još uvek predstavlja retkost. Postojanje dogovora o podeli poslova predstavlja idealnu situaciju, kao i kada u odgajanju dece učestvuju i drugi (rođaci, bebisiteri). No, ponekad se desi da su žene prepuštene „same sebi“ i da je kompletna organizacija života na njihovim plećima.

Za početak – važno je ne paničiti. Uspešna karijera i uzgajanje srećnih i zdravih potomaka mogu (i treba) da teku paralelno, uz mala prilagođavanja i učenje strategije „kako što bolje uskladiti posao i kućne obaveze“. Neophodno je prihvatiti da vaše malo dete može da izdrži bez vas i da, na primer, vaš odlazak na poslovni put neće radikalno promeniti ritam njenog/njegovog života. Ako niste u situaciji da se oslonite na pomoć porodice, postoje ustanove koje možete platiti i koje će se pobrinuti za vašeg mališana.

Pokušajte, zarad svog mira, da utvrdite detalje poput toga da li je vaš bebisiter odgovoran, oslonite se na nečiju preporuku i na samom početku naglasite koje su specijalne potrebe vašeg deteta, kao i na šta treba obratiti pažnju. Time ćete se „rešiti“ naknadnih briga i ujedno ostaviti sebi prostora za nesmetano bavljenje drugim stvarima.

Razdvajanje ova dva aspekta života veoma je važno: svaka interferencija može da urodi neefikasnošću (zamor na poslu, nervoza pri kontaktu sa detetom). Međutim, uz dobru organizaciju, bićete uspešni na svakom planu i u stanju da svoju energiju i vreme raspodelite na pravi način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar