Uticaj društva na odluke o zasnivanju porodice

Društvo u kome su zakoni odavno ustoličeni, gde je razvoj u svakom smislu poodmakao, sa sobom donosi nova pravila i standarde. Takve promene koje dugoročno utiču na živote ljudi neminovno utiču na sve njegove aspekte. Primećujući nuspojave svoga razvoja, ista ta društva pribegavaju raznim metodama kako bi dospela do razloga i uzroka nastanka tih pojava. Za vaspitanje dece krive se roditelji i škole. A ko drugi? Da nije sve tako jednostavno, pokazale su jedne temeljne američke studije.

U poređenju sa generacijom svojih majki, današnje žene se češće odlučuju da rade za vreme trudnoće, kao i da posle porođaja odsustvuju sa posla što kraće. Žene se danas nalaze na daleko odgovornijim položajima, koji su, naravno, i daleko bolje plaćeni. Za postizanje takvog uspeha potrebno je mnogo godina učenja i rada, i stoga se moderne žene češće odlučuju za podrobno utemeljivanje svoje karijere nego što se upuštaju u zasnivanje porodice. Zakon štiti žene od poslodavaca, te one ne smeju biti udaljene sa posla niti se na bilo koji način njihov posao sme promeniti ukoliko se odluče za porodicu, ali poredak modernih firmi ima potpuno drugačiju koncepciju. Dobar radnik velike kompanije posvećuje svoj život problemima firme i ne dopušta ničemu da utiče na njegov doprinos. Ista pravila važe i za žene i za muškarce. Ali, žene su te koje rađaju.

Kakav je jaz u ovom smislu između dve pomenute generacije žena, govore statistički podaci. Izveštaj pokazuje da je broj žena koje rade za vreme prve trudnoće porastao za 50%. Za ovakve podatke zaslužnije su visokoobrazovane žene, jer se one za duge radne pauze odlučuju mnogo ređe od žena sa diplomom srednje škole. Takođe, broj žena koje nakon rođenja prvog deteta napusti posao opao je na polovinu, a procenat onih koje se vraćaju na posao samo šest meseci nakon porođaja, enormnije je porastao. Uočeno je, takođe, i da je prosečna starost prvorotkinja porasla.

Novac igra veoma važnu ulogu u donošenju ovakvih odluka. U odnosu ove dve generacije vidi se i da je broj žena koji je primao neku vrstu nadoknade od poslodavca za vreme porodiljskog odsustva nekada bio daleko veći. Zakoni ekonomije jednostavno diktiraju takve društvene pojave. Potreba za drugom platom je stalno prisutna.

Moderno društvo beleži još jednu zanimljivu sociološku pojavu – očeve koji ostaju kod kuće. Ova istraživanja, sprovedena u Britaniji, pokazala su da su u najvećem broju slučajeva ekonomski razlozi prevagnuli u korist majke koja ima veću platu od oca.

Savremeno društvo zahteva drugačije načine majčinstva ili čak roditeljstva uopšte. Zakoni prirode su isti, ali se društveni brzo menjaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar