Uz ovih 5 saveta svaka vagina biće prelepa i osvežena

Svaka žena se makar jednom u životu susrela sa nekom infekcijom ili cistitisom (bolna upala) u predelu vagine, mokraćnog kanala ili analnog otvora.

Mnoge od njih maštaju o tome da im vagine svakodnevno deluju sveže, „mirisno“ i estetski privlačno.

Postoje laki načini koje žene mogu primeniti da svoj najintimniji deo osveže toliko da i njihov partner primeti da se „dole dogodilo nešto prelepo“.

Evo i 5 najčešćih saveta koje žene mogu uvažiti:

Obavezno brisanje nakon male nužde

Kako biste sprečil razmnožavanje bakterija, povedite računa o načinu na koji brišete intimnu regiju nakon korišćenja toaleta. Pomeranje papira od analnog otvora ka vaginalnom širi infekciju, stoga se obavezno obrišite u suprotnom smeru od navedenog.

Pranje blagim sapunom

Izbegavajte pranja vagine previše toplom vodom jer se kvalitet sluzokože narušava. Uzmite neki neutralan gel za tuširanje ili najobičniji sapun za bebe. Danas postoje i sredstva za intimnu negu žena koja svojom kiselošću (pH) stvaraju prvu branu infekciji genitalnog trakta. Obratite pažnju da sapun ili preparat koji koristite za intimnu higijenu, ima Ph oznaku od 3,8 do 4,5.

Parenje vagine

Postoje spa centri u svetu koji nude takozvano „V parenje“ koje je slično kuvanju čaja. Sipajte osam šolja vode u lonac srednje veličine. Stavite šaku svežeg bilja u vodu. Neka voda ključa u poklopljenoj posudi oko pet minuta. Isključte ringlu i ostavite da stoji poklopljeno još pet minuta. Sipajte četiri šolje vode u činiju koju ste stavili u WC šolju. Proverite rukom da li je voda suviše vrela. Skinite donji veš i sednite iznad vode koja se puši. Ogrnite veliko ćebe ili čaršav oko struka i pustite da padnu sve do poda, da para ne bi izlazila napolje. Održavajte toplotu tako što ćete staviti nešto na noge (čarape, papuče) i oko vrata. Proces traje oko 10 minuta.

Pazite na vaginu tokom ciklusa

Za vreme menstruacije nema kupanja u bazenu ili kadi, samo tuširanje. Tampone i uloške menjajte 5-6 puta dnevno.

Tuširanje nakon treninga ili seksa

Ljudi koji su skloniji znojenju, trebalo bi da menjaju donji veš barem dva puta na dan. Posebno je važno da se presvučete nakon treninga jer su tople i mokre gaćice idealne za razmnožavanje bakterija i gljivica. Ukoliko bakterija uđe u vaginalni kanal ona može da izazove tešku infekciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

negaseksvagina
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Bratislav

    Jedna moja kolegenica mi je ispričala kako ona osvežava vaginu. Evo njenog recepta. Užme se krastavac koji odgovara veličini vagine, oljušti se od kore i ostavi tako da stoji 10min. Nakon tog vremena se gurne u celosti u vaginu. Vreme osvežavanja je 15min. Tretman je moguć svakog dana.