Užas, znojenje! (1)

Aktivna ste žena, puna elana i još više puna obaveza. Jurite ovamo, jurite onamo, napolju upeklo sunce, pa kako da se ne oznojite? Onda dođe i neprijatan miris znoja; pored toga, osećate se ulepljeno… Možda i niste baš toliko aktivne, ali svejedno, po vrućini koja trenutno vlada jednostavno je nemoguće ne preznojiti se – što nas vraća na već spomenuti problem neprijatnih mirisa i osećaja. Kako rešiti taj problem? Uobičajeni način je, naravno, dezodorans, kao i odgovarajuća lična higijena. Da vas podsetimo na najbitnije stvari, kao i na neke rasprostranjene zablude.

Često se spominje da bi, naročito u toplim letnjim danima, trebalo dati prednost laganoj odeći od prirodnih materijala. Ne samo da su ovakve tkanine zdravije već se u nekim sintetičkim tkaninama znojimo znatno više, pa su nam neophodna čak dva ili tri dezodoransa. Jeste, sintetika je često lakša za održavanje, ali možda se ipak vredi pomučiti oko nekih prirodnih tkanina.

Povremeno možete da čujete: „Nije normalno koliko se znojim!“ To i nije baš tačno – znojenje je potpuno normalna i prirodna pojava koja služi tome da se reguliše telesna temperatura. Kada je hladno, manje se znojimo, a kada je toplo, ili smo izloženi fizičkom naporu, ili imamo povišenu temperaturu, znojimo se više jer isparavanje znoja snižava telesnu temperaturu i omogućava normalan rad organa. Postoje osobe koje smatraju da se ne znoje, ali to je samo (pogrešan) utisak – bili bi u zaista velikoj zdravstvenoj nevolji da je zaista tako.

Neki ljudi smatraju da su dezodoransi potpuno neprirodni – pa, neprirodni su koliko i sapuni kojima otklanjamo nečistoće. Dezodoransi su, jednostavno, neizostavan deo lične higijene u civilizovanom svetu i pomažu da se neutrališu neprijatni mirisi koji se nakupljaju tokom znojenja.

Jedna zabluda u vezi sa dezodoransima je ta da su dezodoransi i antiperspiranti jedno isto: nisu. Dezodoransi uklanjaju mirise koji su nastali raspadanjem znoja na koži; antiperspiranti privremeno smanjuju lučenje znoja, time što zatvaraju pore na koži. Svi dezodoransi sa dugotrajnim dejstvom (24 sata) imaju antiperspirativni efekat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar