Užasi kuhinje

„San svake domaćice je savršeno uredna, sterilna kuhinja“, tvrde brojne reklame koje se ovih dana vrte po TV stanicama. Mnogi dopuštaju da budu zavedeni ovom opsesijom čistoće, pa svoje kuhinjske rekvizite frenetično ribaju u težnji za ostvarenjem utopije idealnog domaćinstva.

Slogan koji se pri tom ističe jeste istrebljivanje bakterija i virusa, tih nepoželjnih pratilaca svakog procesa spremanja i čišćenja. Istina, naravno, glasi da je normalni minimum higijene sasvim dovoljan da zadovolji standarde čistoće: ne morate svakog dana pomerati sve kuhinjske elemente da biste postigli idealnu čistoću – ona je nemoguća.

Granicu između normalnog i nenormalnog odnosa prema očekivanom nivou čistoće lako je sagledati. Ako vama draga osoba momentano sklanja svaki papirić koji spustite, svakodnevno koristi sredstva za dezinfekciju ili se „baca“ na mikroskopske ostatke mrvica hleba koje ostavite za sobom – vreme je za brigu. Ukoliko ste ove simptome primetili kod sebe, sedite i razmislite o svom strahu od prljavštine.

Normalno ponašanje (ujedno i efektivno) uvek je na sredini – dakle, potrebna je čistoća, ali i koja „mrva“. Ne možete se uspešno boriti protiv mikroorganizama uz pomoć raspoloživih sredstava (a i zašto biste – određena ravnoteža u „kućnom“ ekosistemu je neophodna). Nemojte istraumirati svoju decu zahtevom da ne naruše idealnu čistoću doma, već im dopustite da imaju srećno (i povremeno musavo) detinjstvo.

U borbi s mikroorganizmima čovek je taj koji gubi na duge staze. Slastan podatak za ljubitelje sterilne kuhinje glasi da je daska WC šolje čistija od – kuhinjske daske, sudopere i još nekoliko kuhinjskih rekvizita! To je zaključak do kojeg su došli naučnici sa Univerziteta u Arizoni, koji su ispitali uzorke iz više „čistih“ kuća. Pokazalo se da je broj bakterija i drugih štetočina primetno manji na sedalu WC-a. Autorka studije, Pet Rasin, pretpostavlja da je stanje takvo usled toga što bakterije više vole vlažna staništa, tako da su sudopere i sušači za posuđe idealna mesta za „uzgoj“.

Možda bi trebalo da razmislite o premeštanju svoje radne površine…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar