Vaš instruktor i vi (1)

Obožavate fitnes! Fitnes je vaš život! Dobro, ne baš, ali volite da vežbate, uživate u svom dobro oblikovanom telu i u tome što ste u formi (ne možete a da ne pogledate sažaljivo komšinicu koja na prvi sprat ide liftom i zadiše se kad izađe da izbaci đubre). Jedna stvar vam ipak smeta – tačnije, ne stvar nego osoba: vaš instruktor. Viče na vas (ili je nezainteresovan), ne zna da imate zdravstveni problem zbog koga neke stvari ne smete da radite, a nakon "sto godina", ne može ni ime da vam upamti. Opet, pitate se da li preterujete u svojim očekivanjima, da možda ne tražite previše.
Drage naše dame, nemojte biti stidljive: vi plaćate za fitnes i instruktor je tu zbog vas – niste vi tu samo da bi on mogao da dobije platu, pa ajde da odradi ono što mora. S druge strane, ne treba ni da stalno brbljate u toku treninga i ne slušate šta instruktor govori – da li uopšte znate koja je funkcija vežbe koju radite? Instruktor je tu da vas nauči, a ne da vam bude prijatno društvo tokom vežbanja (makar i bio jako zgodan). Zato bi bilo poželjno da znate neke principe koji se odnose i na vašeg instruktora i na vas.
Zašto vežbate? Odgovor tipa "da izgledam kao moja instruktorka" nije loš početak – ali nemojte biti nerealni. Pitajte svoju instruktorku koliko puta nedeljno (ili čak dnevno) vežba i koliko godina to traje. Imate li vi toliko vremena? Da li vam je samo fizički izgled motiv za toliko napornog rada? Razlog zbog koga vežbate je presudan – ako motiv nije dovoljno jak i ako se stalno ne podsećate zašto to radite, verovatno ćete ubrzo odustati. Uloga instruktora je da podrži vaše razloge i da vam pojača volju savetima o efektima kontinuiranog treninga. Takođe, što pre počnete sa vežbanjem, to bolje – ako se pojavite u fitnes centru na početku leta, a nikad ranije niste vežbale, nemojte očekivati savršeno telo za šetnju plažom.
Bitno je da razumete ono što radite; poželjno je da znate svrhu svake pojedine vežbe (ne brinite, to se lako pamti), jer ćete je onda lakše naučiti. Nepravilno izvedena vežba može dovesti do povrede, a sigurno neće dovesti do poboljšanja ma koje vrste; zato nemojte oklevati da "gnjavite" instruktora svime što vam nije jasno. Posao instruktora je da vam pokaže vežbu koliko god puta da je potrebno i da se potrudi da je pravilno izvedete – razume se, na vama je da pažljivo saslušate i da budete koncentrisane na ono što radite, a ne da razmišljate o zgodnom muškarcu koji vas je izgleda primetio, ili o koleginici koja vas je iznervirala. Sanjarenje o tome šta ćete sve moći sa svojim savršenim telom je super, ali odložite ga za časove dokolice.
Ne sme da vas boli! Nisu tačne priče da mora da boli da bi imalo efekta. Ako vas boli mišić, znači da je došlo do zamora i da treba da se malo opustite i odmorite – u suprotnom, možete dobiti upalu mišića ili čak povrediti ligamente i zglobove (traje čitavu večnost dok ih zalečite, a mirovanje je pri tom obavezno). Ukoliko vežbate u grupi, posao instruktora je da sve bodri i iz svakog izvuče maksimum – ali on/ona neće uvek moći da primeti da ste se umorili i da vam treba pauza. Slušajte svoje telo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fitnesinstruktorsavetvežbanje
Komentari (0)
Dodaj komentar