Vi ste vođa (2)

Juče smo pisali o tome da će, prema jednom istraživanju, svaka žena tokom svog života biti neka vrsta vođe i uzora za, u proseku, 250 ljudi, i pomenuli različite uloge koje žena ima u životu, što nagoveštava na koga bi sve mogla da utiče. Danas pročitajte predloge kako da taj uticaj bude pozitivan – kako da te ljude ne usmerite ka provaliji, već ka nečemu dobrom.
Važno je da imate neki veliki san u životu – nešto što nije samo preživljavanje i skupljanje materijalnih dobara. Nećete uvek biti u prilici niti ćete uvek imati vremena da radite na tom snu, ali ćete se same bolje osećati ako ga imate i vraćate mu se kad god možete, a i oni oko vas će osetiti da se izdvajate od osoba kojima je najvažnije da njihov toster bude noviji od komšiničinog. Bitno je i da znate koje su vam jake strane. Svako od nas ima neke sposobnosti potrebne da bi se uradilo nešto veliko (vaš san, recimo, ili veliki poslovni projekat, ili nešto krupno za vašu porodicu), a onda je trik u tome da pokušate da oko sebe okupite osobe koje imaju one veštine koje vama samima nedostaju. A u svakom slučaju, dobro je i ako umete da procenite sposobnosti drugih, ohrabrujete ih da ih koriste i zahvalite im se svaki put kad se potrude i dobro obave nešto.
Trudite se da uradite stvari odlično, a ne samo nekako. Jedino tako ćete podstaći i one oko vas da slede vaš primer – sami im pokazujući da se može tako. Naravno, nije obavezno da stalno sve bude perfektno, sagoreli biste od napora, ali pokušajte da ono što radite nikada ne padne ispod korektno urađenog (a ako se ipak desi da padne, ne nervirajte se – dešava se). I nemojte odustajati, ne kad se radi o onome do čega vam je zaista stalo (za ono ostalo i nije toliko bitno ko će isterati svoje, na sitnice ne vredi traćiti energiju). Budite bandoglavo uporni ako treba i rezultati neće izostati. Uz to, budite spremni za činjenicu da će problemi iskrsavati i da će biti prepreka. Ne nervirajte se oko toga – to se rešava, preskače ili zaobiđe u hodu, glavno je da se ne pobegne i ne odustane, makar moralo da se ide i dužim putem od planiranog – i terajte dalje.
Odgovornost: biti vođa znači odgovornost. Mnogo je onih koji žele položaj, ali ne i obaveze koje uz to idu. Ako ste vođa, to znači da ste primer onima oko sebe, da treba da budete tu da rešavate probleme ili da date uputstva kako da problem bude rešen. Ne zaboravite ni na etiku. Ne možete očekivati, recimo, od svoje dece da nikad ne lažu ako redovno tražite od njih da kažu da mama nije kod kuće kad zove neko s kime vam se ne priča i time im pokazujete da je laganje u redu. Neke principe treba imati i tih principa se treba držati.
Uz sve navedeno, da ponovimo: ne morate biti svetica, bezgrešni niti savršeni. Da biste bili dobar vođa za tih 250 ljudi, dovoljno je da se potrudite da budete dobra osoba, da činite najbolje što umete, onoliko koliko vam u datom trenutku snaga i mogućnosti dopuštaju. Budite iskreni u tom nastojanju i uspećete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakacerkamajkasuprugaulogevodja
Komentari (0)
Dodaj komentar