Vreme za velike stvari

Kaže se da sitnice život znače, i zaista, postoji veliki broj malih stvari koje su nam veoma značajne, koje mogu da nam ulepšaju ili pokvare dan. Ipak, i velike stvari nam znače – i to mnogo. Kada se priča o tome da treba "napuniti baterije", to jest, odmoriti se od svakodnevnih napora kako bismo uopšte bili u stanju da i dalje funkcionišemo, često se pominju razni mali načini da se to uradi, načini koji ne zahtevaju mnogo vremena ni energije jer smo, zar ne, večito u manjku i s vremenom i s energijom. Međutim, ono što će nam znatno više napuniti baterije od bilo čega malog jeste nešto veliko – i sebi bi to trebalo povremeno priuštiti, iz više razloga. Na šta mislimo?
Recimo, postoji značajna osoba u vašem životu koju već jako dugo niste videle ni čule: prijatelj, prijateljica, rođaka… Nije bitno ko je to, to je osoba koja vam mnogo znači. Pod pritiskom svakodnevnih obaveza, stalno odlažete kontakt s njom. Želite vi taj kontakt, ali, eto, nemate vremena a, iskreno rečeno, ni energije. Dodatan problem stvara to što vam već smišljanje opravdanja zašto nikako da vidite osobu koju zaista želite da vidite oduzima jako mnogo energije. Ne valja kako god da okrenete. Pitanje je kako razrešiti ovu situaciju?
Evo jednog pomalo drastičnog rešenja: zamislite da su vam ostala još tri dana života. Ne brinite – samo zamišljate da je tako. U takvoj situaciji, koje stvari biste želeli da uradite? Šta bi vam bilo bitno? Koje osobe biste želele da vidite, šta da učinite? Sasvim je sigurno da vam u takvoj situaciji ne bi bilo najvažnije da opeglate veš, niti da usisate, niti da operete sudove.
Jednom kada smislite šta bi vam u takvoj situaciji bile najbitnije stvari, najbitnije akcije, potrudite se da bar neku od tih akcija i ostvarite. Videćete da ćete se osećati mnogo, mnogo bolje – iznenađujuće bolje. Ne samo da ćete učiniti nešto u čemu zaista uživate već neće više biti ni nepotrebnog gubljenja energije zbog izbegavanja onoga što zaista želite i što vam zaista znači.
Probajte. Nemate šta da izgubite – eventualno ćete imati nešto više sudova za pranje. Vrlo je verovatno da ćete dobiti toliko energije i toliko se bolje osećati da taj višak dosadnih poslova uopšte nećete osetiti kao problem niti napor. Uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

energijakrupne stvariprioritetiživot
Komentari (0)
Dodaj komentar