Za mezimca i dom s manje buva

Svako ko ima psa ili mačku a ne drži ih konstantno u stanu zna koliko veliki može da bude problem s buvama – krajnje je teško osloboditi ih se, a ujedaće i praviće probleme ne samo mezimcima već i ljudima. Ipak, postoje neki postupci kojima možete prilično smanjiti broj ovih nepoželjnih stvorenja kako u krznu svog ljubimca, tako i u svom stanu.
Jedna od nezgodnih stvari s buvama je što se neće zadržati samo u krznu vašeg ljubimca, što bi već bilo dovoljno loše, nego će iz krzna iskakati i na tepih i na nameštaj, pa će se i tamo naći i buve i njihova jaja i larve. A onda te buve skaču na vas i vaše ukućane, pa i vi počinjete da se češete, možda i zakukate: „Ujela me buva, ujela me, buva me ujela!“ Zato je odlična ideja da stan usisate bar jednom nedeljno, po mogućnosti jakim usisivačem (dovoljno jakim da iz tepiha izvuče buve, njihova jaja i larve), ne zaboravljajući ni „krznaste“ delove nameštaja niti različite pukotine u koje bi se ove male dosade mogle uvući. Idealno je da usisivač ima papirnu kesu, koju ćete promeniti posle svakog usisavanja, pošto buve mogu sasvim lepo da prežive u kesi za usisivač i da odatle odskakuću gde im je volja.
Mezimca bar dvaput nedeljno iščešljajte češljem protiv buva ili nekim drugim gustim češljem. Zbog zdravlja vašeg mezimca nije preporučljivo da ga svaki čas kupate, makar vam se to čini kao idealno rešenje protiv buva. Ako vaš pas ili mačka imaju posebno mesto za spavanje s nečim što im služi kao „posteljina“, operite tu posteljinu u vrućoj vodi jednom nedeljno, kao i sve krpčiće, otirače i slično na kojima vaš ljubimac redovno drema.
Jednom nedeljno toplom sapunjavom vodom operite i igračke svog mezimca, njegovu ogrlicu i posudu za nuždu (ako je ima). Ako imate dvorište, jednom nedeljno uklonite vegetaciju koja zaklanja sunce blizu same kuće, kao i mokro lišće i deliće otpale trave – tlo oko same kuće trebalo bi da je osunčano, buve to ne vole i sklanjaju se od sunca.
Navedeni saveti neće u potpunosti osloboditi od buva ni vaš dom ni vašeg mezimca, ali će barem broj dosadnih malih beštija u velikoj meri smanjiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

buvehigijenakućni ljubimciparaziti
Komentari (0)
Dodaj komentar