Zabava je neophodna na poslu

Posao ume da bude prilično naporan, a još je i gore kad vlada uverenje – kao što često vlada – da se na poslu mora biti smrtno ozbiljan. Tačno je da posao treba obavljati profesionalno i odgovorno, ali humor i to što će vam nešto biti zabavno ne moraju da škode kvalitetu obavljenog.
Mnogi, nažalost, budu naučeni da je posao nešto tegobno, što se radi jer tako mora, i da se u poslu nikako ne može i ne sme uživati. Odrasla i ozbiljna osoba tako nešto ne bi smela ni da pokušava, zapravo, ni da pomisli na to, a još manje da pomisli na neku zabavu na poslu, na nešto smešno – smeh je za decu i za blesave. Pogrešno.
Pokazalo se da smeh i humor na poslu, kao i malo zabave tu i tamo, ne da ne smetaju već i povećavaju produktivnost zaposlenih. Firme koje inkorporiraju humor u poslovnu rutinu imaju zdravije zaposlene (ljudi ređe idu na bolovanje) i manje grešaka u obavljenom – a i jedno i drugo znači manje troškova za firmu. Pored toga zaposleni u takvim firmama su produktivniji i kreativniji – opet dobitak za preduzeće. Zapravo, sve navedeno znači dobitak i za zaposlene i za firmu.
Zabava na poslu, šta to konkretno znači? Ne žurke u kancelariji svaki dan, to je sigurno. Radi se, zapravo, o malim stvarima. Recimo, dođite na posao u nekoj smešnoj majici (majica koju nosite ispod košulje i pokažete je kolegama onda kada u blizini nema klijenata pred kojima bi takvo ponašanje bilo neprikladno). Na oglasnu tablu, pored bitnih informacija, može da se zakači i papir s vicem. Može da se organizuje i neka vrsta takmičenja, recimo, ko će primiti najsmešniji telefonski poziv u toku dana (napraviti povelju za pobednika – ta povelja je samo jedan papir, zaista minimalan trošak za firmu), nedelje, meseca, godine… Ukratko, ona vrsta zabavnih stvari koje će poboljšati raspoloženje svima, nasmejati ih (smeh je zdrav, a smeh u grupi zbližava ljude i stvara osećaj zajedništva – opet korisno za firmu), a neće oduzeti više od nekoliko minuta vremena.
Posao će veoma često biti prenaporan – zaista nema smisla da još bude i smrtno dosadan. Malo zabave će sve oraspoložiti i pomoći da se nekako pregura naporan dan. Zato, samo se smejte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

neophodnoozbiljnostposaozabava
Komentari (0)
Dodaj komentar