Zanemarujete ili posao ili porodicu

U sve užurbanijem životu kakav danas živimo, mnogim damama se čini da jednostavno, ma koliko se trudile, ne mogu da postignu sve, i da redovno zanemaruju ili posao ili porodicu i druge drage osobe. I ne znaju kako da izađu na kraj s tim.
Neretko se za ovakav problem kao rešenje savetuje da pronađete nekakav balans, da se pomirite s tim da ne možete da postignete ama baš sve, da odredite prioritete i kad se o poslu i kad se o porodici i ostalom radi, i da napravite nekakav balans između toga, tako da ono najvažnije ipak obavite. Međutim, nije toliko stvar u ravnoteži, pošto vam čak i ravnoteža može ostaviti osećaj da ste zanemarile poslovne obaveze, decu, partnera, prijatelje… Više je stvar u tome da se fokusirate na ono čime se u tom trenutku bavite.
Na šta mislimo? Kad ujutro krenete na posao, nemojte više razmišljati o još uvek neplaćenom računu za telefon (osim ako planirate da ga usput platite), o slaboj oceni iz matematike svog deteta, o tome da su partneru potrebne nove cipele, a on nikako da ih kupi… Fokusirajte se na posao. Dok ste na poslu, razmišljajte o poslu, bavite se svojim poslom, ne svojim strahom od toga da će vam dete zbog jednog keca iz matematike završiti kao đubretar. I koliko uradite na poslu, uradile ste.
Po istom principu, jednom kad stignete kući, nemojte više razmišljati o poslovnim problemima. Kao što smo rekli, koliko ste uradile na poslu, uradile ste. Obratite pažnju na decu, zaista saslušajte šta imaju da vam kažu, bavite se njima, pomozite im koliko možete ako imaju problema… Kad razgovarate s partnerom, zaista razgovarajte s njim, nemojte u to vreme razmišljati o poslu ili o vešu koji treba oprati (osim ako se dogovarate s njim da se ovog puta on pobrine za veš). Koncentrišite se na ovde i sada, punu pažnju poklonite osobi s kojom u tom trenutku razgovarate ili zadatku koji u tom trenutku obavljate.
Još nešto: kad god je moguće, zaboravite na multitasking. On samo pruža iluziju da postižete više, zapravo najčešće duže traje da obavljate stvari multitaskingom nego jednu po jednu, plus vam multitasking uništava koncentraciju, emotivno vas iscrpljuje i daje vam osećaj da ste sve uradile polovično i da ste, u suštini, zanemarile sve čime ste se bavile.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

karijerazanemarivanjezenezivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Drugim riječima: nemojte razmišljati dok nešto radite; jer i inače sve radimo rutinski i kao po komandi automati, eto, toliko smo emotivci…