Zaprosite vi njega!

Kao mlade žene XXI veka imamo više nezavisnosti, slobode i prava izbora nego prethodne generacije. Međutim, iako je učinjen napredak, postoji manjak progresije u izvesnim oblastima kao što su izlasci, na primer. Ima mnogo panike i briga kada dođemo do situacija u kojima je poželjno da pozovemo dečka da izađe sa nama, ili da ga dovedemo do plesnog podijuma, pa čak i da ga nazovemo telefonom.

Sve ovo naročito važi kada govorimo o čuvenom pitanju – ko koga treba da zaprosi. Ako kleknete na kolena, nećete isprljati samo svoju novu suknju, već ćete možda gadno „isprljati“ i svoj ego! Bilo kako bilo, postoji jedan datum – samo jedan – svake četiri godine, kada ne kršite „tradiciju“ ako pitate NJEGA da se oženi vama.

U pitanju je 29. februar (nažalost moraćete da popričekate do sledeće šanse). Ipak, dobro upamtite ovaj datum za ubuduće, ne zna se kada će vam zatrebati. Kada je ova tradicija počela? Prema Brewer“s Dictionary, delimično stiže od mita o Sv. Patriku – koji je podario žene iz samostana St. Bridget pravom da zaprose svoje voljene jednom u svake četiri godine. Zvaničniji i verovatniji koreni ovog običaja potiču iz Škotske, iz 1228. godine, proglašenjem da muškarci koji odbiju bračni predlog 29. februara moraju da plate „kaznu“ od 100 funti. Magični datum postao je deo popularnog folklora. 1937, crtač stripova Al Kap je privukao pažnju američke javnosti svojim stripom u kome je predstavio svoju junakinju Sadie Hawkins. Zbog njene ne-baš-sjajne-pojave njen moćni otac naređuje lokalnim devojkama da jednog dana zgrabe dečka koji im se sviđa – od tada, ta ista tradicija postoji u američkim srednjim školama svake prestupne godine. Zato, ako ste umorni od čekanja da on napokon postavi pitanje ili jednostavno želite da uradite nešto drugačije – zabavite se gore navedenom idejom. Ili još bolje, ako je vaš dragi tipičan Balkanac, ispričajte mu ovu pričicu i kulturno mu objasnite kako je bolje da on sam preduzme nešto u skorije vreme, jer u suprotnom – može se desiti da VI primenite neku „stranu“ tradiciju, a to bi već bilo rušenje naših „balkanskih običaja“, što nikako ne smemo dozvoliti, zar ne…?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar