Zaspati na +30 stepeni

Leto se, po kalendaru, približava; vreme ne obraća mnogo pažnje na kalendar, pa već sada temperature preko 30 stepeni nisu retkost. To donosi problem – pored uobičajene iscrpljenosti zbog vrućine, kako uopšte zaspati na visokoj temperaturi? Šta učiniti? Prevrtati se po krevetu i uzaludno pokušavati da zaspite, ili se „okanuti ćorava posla“ i raditi nešto do sitnih sati, kada će se temperatura bar malo spustiti? Evo nekih saveta kako da ipak uspete da zaspite u uobičajeno vreme i propisno se odmorite.

Spavaću sobu ćete lakše održati prijatno svežom ako preko dana zatvorite prozore, spustite roletne i tek uveče provetrite prostoriju.

Da biste osvežili vazduh u prostoriji, na noćnom stočiću ostavite dve kriške limuna. Ako vam se to više sviđa, umesto limuna koristite eterično ulje nane i narandže – imaće isti efekat.

Tuširanje pre spavanja: dobra ideja je da se istuširate mlakom, a ne hladnom vodom – hladna voda bi vas razbudila i „razmrdala“. Mlaka voda prijatno uspavljuje.

Ukoliko vam je nepodnošljivo vruće, prekrivač možete da stavite u frižider na nekoliko minuta – to će vas rashladiti i omogućiti vam da zaspite (jednom kad uspete da zaspite, ionako ćete manje primećivati vrućinu).

Teška hrana pred spavanje i inače nije baš dobra ideja, a po vrućini vam zaista može onemogućiti zdrav san (ukoliko uopšte uspete da zaspite posle teške hrane). Bolje je da vam večera bude sasvim lagana – salata, piletina ili voće. Podrazumeva se da bi trebalo da izbegavate alkohol – od alkohola može da vam se prispava, ali ćete se posle probuditi kao prebijeni.

Još jedna korisna ideja je da uveče što duže boravite napolju, po mogućnosti na svežem vazduhu, u šetnji. Tako ćete se „provetriti“ i umoriti na zdrav način, pa ćete mnogo lakše zaspati i bolje spavati.

Prijatno spavanje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar