Zaštita stopala

Zima nije baš prijatno vreme za vaša stopala – teška, zatvorena obuća, debele čarape, niske temperature od kojih vam stopala budu ledena, sve to doprinosi naticanju stopala i nastanku žuljeva. U toku leta, dok nosite lagane sandale i papuče, stopalima je lakše – ali i tada bi trebalo pripaziti na njih, jer vam i leto može doneti sebi specifične probleme. Evo na šta treba obratiti pažnju.
Kao i u bilo koje godišnje doba, preporučljiva je najudobnija moguća obuća. Što se leta tiče, to je obuća bez uskih kaišića koji elegantno izgledaju, ali vam se usecaju u kožu, i bez vrtoglavo visokih potpetica od kojih će vas vrlo brzo zaboleti noge i na stopalima vam se pojaviti plikovi, a kasnije i žuljevi. Ravna ili blago podignuta peta, mekana obuća – to je ono što je najprijatnije.
Dobra je ideja da svako jutro pre nego što izađete iz kuće tabane poprskate sprejom protiv znojenja (ili namažete kremom protiv znojenja, ili nešto slično). Na taj način ćete sprečiti gomilanje bakterija na stopalima, a bakterije su "krivci" za neprijatne mirise. Pored toga, značajna stavka: manje znojenja znači i manje žuljeva.
Pokušajte da, uprkos prezaposlenosti i hroničnom umoru, redovno sečete nokte na nogama. Tako će vaša stopala lepše izgledati, a pored toga, što su nokti na nogama duži, to su podložniji napadu gljivica, prljavštine i sličnih "lepota". Trebalo bi da bude dovoljno da to obavite jednom u nedelju dana; ne možemo reći ništa preciznije, jer je brzina rasta noktiju individualna.
Kod nekih osoba stopala su podložna neprijatnim mirisima. Ovu neugodnu pojavu moguće je ublažiti redovnim pranjem stopala antibakterijskim sapunom, ili potapanjem stopala u kupku od sandalovine (ona je prirodni antiseptik). Čak i ako nemate ovakav problem, u toku leta poželjno je oprati stopala ujutro i uveče (uveče će vam naročito prijati kratkotrajna kupka za stopala – jako smiruje i opušta).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

negastopalazaštita
Komentari (0)
Dodaj komentar