Zašto probati ako ne možete biti najbolje?

Da li se bojite da pokušate nešto novo? Ne samo nešto veliko već i nešto nimalo epohalno – recimo, da isprobate nov recept po kome vaša prijateljica sprema fenomenalan kolač. Da li vas uhvati panika kada dobijete nov zadatak, bilo da se radi o poslu ili kad treba da obavite nešto za kuću, porodicu, sebe, naročito ako je neko već radio nešto slično i pokazao odlične rezultate?

Nije nimalo retka pojava da se neko boji da pokuša bilo šta jer se boji da neće biti najbolji u tome, odnosno, da neće opravdati očekivanja, kako svoja tako i (moguće samo zamišljena) tuđa. Kod žena na našim prostorima ovakav strah je veoma čest zbog načina vaspitavanja devojčica; s jedne strane, vaspitavane su da budu skromne i da se ne ističu, a s druge strane, govori im se da moraju biti odlične domaćice, odlične kuvarice, odlične majke, odlične supruge… Moraju biti odlične u svemu tome ili kao žene ne vrede ništa. Srećom, takav način vaspitavanja je sve ređi, ali i dalje postoji veliki broj žena koje su na takav način podignute i koje se, iz straha od toga da neće biti dovoljno dobre, boje da uopšte pokušaju.

Šta učiniti ako i vi imate takav strah? Strah neće samo tako nestati – treba ga prevazići. Kako to učiniti? Postoji jedna jednostavna tehnika za to.

Pre nego što se suočite sa situacijom, odnosno, zadatkom koji vas plaši, zamislite najbolji i najgori mogući scenario. Kako će sve izgledati ako vam zaista uspe bez ikakvih problema? A kako će izgledati ako ispadne totalna katastrofa, šta bi sve moglo da pođe pogrešnim putem i da dovede do neuspeha i kako bi tačno taj neuspeh izgledao?

Na ovaj način saznajete šta možete da dobijete. Takođe, pripremate sebe i na sve moguće prepreke i probleme na koje biste mogle da naletite. Shvatate da postoji samo jedna stvar u koju možete biti u potpunosti sigurne: ako ne pokušate, ne možete ni uspeti. Samo i jedino ako ne pokušate, izostanak uspeha je garantovan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar