Zašto se žene nakon venčanja naglo goje?

Ako ste se nedavno udale ili poznajte nekog ko jeste, možda ste primetile da ste vi ili vaša poznanica nakon venčanja dobile par kilograma viška. To nije neobična pojava kako za žene, tako i za muškarce u braku, ali razlozi za to nisu seksualne prirode, kako mnogi smatraju.

Ustaljeno je verovanje da redovni seksualni život utiče na hormonske promene kod žena, što izaziva gojenje. Ali ne postoje precizna istraživanja koja bi potkrepila tvrdnju da se ženske grudi i kukovi uvećavaju ili menjaju tokom redovnog seksualnog života. Tako se sa sigurnošću može reći da se od seksa nećete ugojiti. Takođe, sperma ima manje od 15 kalorija na 2-3 ml, te ni ona nije ‘zaslužna’ za vašu gojaznost.

Ukoliko ste pre venčanja naporno trenirale i držale strogu dijetu kako bi izgledale savršeno u venčanici, da li ste nastavile tim tempom i kada je prošao taj najvažniji dan? Fitnes rutina je najverovatnije potpuno promenjena i kilograme ćete lako vratiti ukoliko ponovo ne počnete sa treninzima. Isto je i sa hranom koje ste se odricali pre venčanja, a verovatno je da sada uživate u omiljenim jelima i slatkišima bez griže savesti.

Osećaj sigurnosti je takođe jedan od razloga zašto se žene u braku više goje. Istraživanje sprovedeneo 2013. godine pokazalo je da parovi koji se osećaju sigurno, zaljubljeno i srećno imaju veće šanse da postanu gojazni.

Ali, od viška kilograma nakon venčanja ne pate samo žene, već i njihovi muževi. Nedavna studija je otkrila da se žene prosečno ugoje 10.9 kg za prvih 5 godina braka, dok se muškarci u istom periodu ugoje 13.6 kg.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakgojaznost
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    To vazi za one koje ne zive u zajednici one mogu da se goje