Zavisni od mejlova

Mejlovi umeju da budu jako zanimljivi, u toj meri da budu zarazni. Mogu vas zabaviti, ali je problem što vam mogu odneti i previše vremena – vremena za koje ste sebi zacrtale da ga upotrebite na neke korisnije stvari.
Recimo, na poslu ste. Pogledate prvo mejlove koji su bitni i hitni za posao (valjda prvo to pogledate!), a onda, pa, samo da bacite pogled i na neke od onih manje bitnih, na neke simpatične mejliće koje su vam poslali prijatelji. Neki su samo glupi forvardi, neki su stvarno zabavni pa ih prosledite dalje, na neke treba napisati odgovor (ne mora uvek odmah, ali, eto, kad ste ga već otvorile i pročitale – a i ko zna da li ćete se kasnije setiti da odgovorite)… Rezultat? I ne primetite, a ode vam jako mnogo vremena. Ako vam se to desi na poslu, može se desiti i da morate da ostanete duže da biste uspele da završite sve obaveze za taj dan. A ako vam se to desi kod kuće, rezultat može biti da ne stignete da uradite pola stvari koje ste planirale – sve jer ste se zadržale s mejlovima koji nisu zaista toliko bitni.
Ukoliko vam se ovakve stvari dese ponekad, i nije neki problem. Međutim, ako vam se to dešava redovno, osećate i sami da imate veliki problem – ne stižete da uradite mnogo toga što vam je u suštini značajnije od čitanja zezalica. Kako s tim izaći na kraj?
Može da pomogne sledeće. Kad čitate mejlove, pročitajte i odgovorite na one koji su hitni, na one koji su prioritet. Ono što je manje obavezno, ili što je zezalica, može da čeka na trenutke kada zaista budete imali vremena za dokolicu.
Pored toga, neke stvari bi se rešile brže ako osobi koja vam je poslala mejl ne odgovorite na isti način, nego je pozovete telefonom ili se s njom lično vidite (naravno, onda kada su telefonski poziv ili viđenje uživo mogući). Tada je nepotrebno gubiti vreme na odgovor mejlom – elektronska pošta jeste super, ali nekada postoje i efikasniji metodi od nje.
Sprovesti ovu taktiku nije uvek lako, jer stalno baratanje mejlovima stvara naviku koje je teško osloboditi se („samo još ovo da vidim“, „joj, što je ovo dobro, moram to svima da pošaljem!“ i slično), ali uz upornost je i to moguće, a nagrada nije neznatna – vreme da obavite neke bitne stvari, a moguće i vreme koje možete iskoristiti da se odmorite, po mogućnosti, što dalje od kompjutera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

e-mailorganizacijaporukeposaopostavremezene
Komentari (0)
Dodaj komentar