Zbog čega je soja značajna?

Kada se spomene soja, uglavnom se spomene da se može koristiti kao zamena za meso (ili zamena za deo mesa, tako što pomešate meso i soju) i da je poželjno to raditi, jer je soja veoma zdrava. Ređe se ispriča zbog čega je sve soja korisna i zašto bi je trebalo uvesti u redovnu ishranu. Ako vas to zanima, evo prilike da saznate!
Soja sadrži 40% belančevina, što je dvostruko više nego u mesu i trostruko više nego u jajima. Za razliku od mesa, ne sadrži holesterol. Ukoliko baš volite ukus mesa, može vas obradovati podatak da je tehnologija toliko napredovala da se skoro ne može primetiti razlika između soje i mesa. Ipak, soja je kalorična namirnica, pa na to treba obratiti pažnju ukoliko držite dijetu.
Pored proteina, soja sadrži i vitamine E, B1 i B2, plus kalijum, kalcijum (mada, pet puta manje nego obično mleko), magnezijum, cink, gvožđe, bakar i fluor. U 100 grama soje ima 323 kalorije i 18 grama masti. Oni koji su alergični na laktozu (to jest, oni koji ne podnose belančevine u kravljem mleku) mogu da umesto kravljeg piju sojino mleko, samo bi onda trebalo da preko drugih namirnica (recimo, spanaća, brokolija ili susama) unesu potrebne količine kalcijuma.
Moguće je da konsumirate soju a da to i ne znate – soja deluje poput gustina, pa se upotrebljava kao dodatak u pecivima i gotovim jelima. Ovo, doduše, nije baš povoljno za one koji su alergični na soju, pa bi svakako na deklaraciji proizvoda trebalo da proverite da li sadrži dodatak soje.
Američki naučnici utvrdili su da konsumiranje sojinih proteina umesto životinjskih može dovesti do ublažavanja simptoma hroničnih upala, kao što su bolovi u leđima i glavobolja. Plus, u soji ima dosta izoflavona, koji imaju strukturu kao ženski hormon estrogen. Ovim se objašnjava činjenica da Japanke (one redovno konsumiraju soju) znatno manje obolevaju od raka i nemaju tegoba u menopauzi.
U ljuspicama soje ima puno balastnih materija, koje se zadržavaju u crevima, regulišu nivo šećera u krvi i izazivaju osećaj sitosti. Dakle, jeste soja kalorična, ali ćete se nakon konsumiranja ljuspica od soje dugo osećati sito i nećete imati potrebe da grickate sa strane. Samo obratite pažnju na to da ljuspice soje ne bi trebalo jesti sirove, jer sadrže hemaglutin, koji zgušnjava krv, dok će se u procesu kuvanja hemaglutin razgraditi.
Jedna od manje povoljnih stvari u vezi sa sojom jeste to što sadrži oksalat (naročito ga sadrži sojino meso, dok ga tofu proizvodi imaju znatno manje). Oksalat se u bubrezima vezuje za kalcijum, a to može dovesti do stvaranja kamena. Zato je preporučljivo da uz soju pijete dosta vode kako bi vam bubrezi normalno funkcionisali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar