Zdrave grickalice

Uglavnom imamo neku predstavu o tome koja je hrana zdrava i koju bi trebalo jesti u većim, a koju u manjim količinama, ali se neretko ne pridržavamo toga – čak ni kada su deca u pitanju. Radi vašeg zdravlja i, posebno, radi zdravlja vaše dece, evo nekih sugestija za zdravije užine i grickalice (za pun obrok se još nekako i snađete da bude zdrav, ali neprestano grickanje masnog čipsa u toku dana…).
Setite se čega ne treba da bude previše, i prema tome se rukovodite. Dakle, bez mnogo masnog, slanog, slatkog, "praznih kalorija". Menjanje navika u ishrani ne ide preko noći, pa je tako korisno početi s postepenim zamenama: perece (po mogućnosti integralne) umesto masnog čipsa, kokice pravljene bez mnogo masti i soli umesto preslanih i premasnih, prelivi bazirani na jogurtu umesto onih baziranih na masnom siru ili majonezu.
Isecite voće i povrće tako da bude veličine zalogaja i tako ga spremite u frižider – i deca i odrasli su skloni tome da uzmu obrok koji mogu samo da zgrabe, koji ne zahteva posebne pripreme. Ukusnu užinu možete napraviti i tako što ćete umutiti jogurt ili mleko sa smrznutim ili svežim voćem i voćnim sokom (samo, bez česte upotrebe takve užine, jer može izazvati probleme s varenjem).
Zamrznuto voće je zabavno za grickanje, i moglo bi da bude atraktivno deci – smrznuti komadi grožđa, manga, lubenice, bobice… Onda kad deca baš žele nešto čokolade, možete im malu količinu umutiti u mlečni obrok. Ili im na vrh voća dodati i malo čokoladnih bombonica.
Ukoliko vi i/ili vaša deca volite bademe, kikiriki i slične grickalice, odaberite suvopečene umesto prženih – zdraviji su, a i dalje su ukusni. Što se napitaka tiče, dobri su rashlađeni čaj i voda – gazirani sokovi i zaslađeni voćni sokovi nisu zabranjeni, ali je dobro smanjiti njihovu količinu, zbog prevelike količine šećera koju sadrže.
Pošto su grickalice i "obročići" toliko atraktivni, povremeno poslužite i "pravu hranu" u tom obliku. Mini sendviči od francuskog hleba, krekeri s komadićem sira odozgo, cerealije s mlekom ili jogurtom… To je sve zdravije nego čips ili industrijski keks s preslatkim kremom.
Vi i/ili vaša deca baš volite pomfrit, čips, picu? Napravite to same u rerni – na taj način moći ćete da kontrolišete koliko će masnoće i soli ući u te obroke. Takođe, kad služite grickalice, služite ih u punim malim posudama, to je psihološki trik kako bi se jelo manje hrane.
Na kraju, ali ne i najmanje važno: u frižideru i na policama držite onu hranu za koju želite da je vaša deca jedu, i nemojte nabavljati ono što ne želite da oni konsumiraju. Povremeno će sami kupovati šta žele, ukoliko su dovoljno veliki za to i ako imaju džeparac, ali u velikim broju slučajeva, ako im vi obezbedite integralne grisine, mrzeće ih da izađu po čips.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decagrickalicehranazdravožene
Komentari (0)
Dodaj komentar