Žene u neseseru nose nešto veoma opasno

Nova studija istraživača sa Univerziteta „Aston“ otkrila je da više od 90 odsto proizvoda za šminkanje sadrži opasne bakterije, uključujući ešerihiju koli i stafilokoke.

To je nešto što mnoge žene ubace u torbu i ne razmišljaju, ali ako imate neseser za šminku, velika je verovatnoća da on sadrži smrtonosne superbakterije. Zabrinjavajuće je da ove bakterije mogu izazvati niz bolesti, uključujući kožne infekcije i trovanje krvi.

„Higijenske navike potrošača, kada je u pitanju upotreba šminke, veoma su oskudne. To je zabrinjavajuće, ako uzmete u obzir da smo našli da se bakterije kao što je ešerihija koli — koja je povezana sa fekalnom kontaminacijom — nalaze u proizvodima koje smo testirali“, kaže doktorka Amrin Bašir, koja je vodila studiju.

Konkretno — istraživači su otkrili da su sunđeri koji se koriste za nanošenje proizvoda na kožu obično puni štetnih bakterija. To je verovatno zato što se ovi proizvodi retko peru i često se koriste i nakon isteka roka trajanja, tvrde istraživači. Ostali proizvodi u kojima ima ovih bakterija su maskara i sjaj za usne.

Na osnovu nalaza istraživači pozivaju regulatorna tela da učine više kako bi zaštitili kupce.

Na primer, rok upotrebe i uputstva za čišćenje trenutno nisu obavezni na pakovanju šminke.

Doktorka Bašir je dodala: „Potrebno je učiniti više kako bi se obrazovali potrošači i industrija šminke u celini o potrebi za redovnim pranjem kozmetičkih blendera i temeljnim sušenjem, kao i o rizicima upotrebe šminke nakon roka upotrebe“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

opasnošminka
Komentari (0)
Dodaj komentar