Žene vole slatkiše

Ako kažete da slatkiše vole i muškarci i žene, nećete pogrešiti, ali se može postaviti pitanje ko ih voli više. Rezultati studija pokazuju da slatkiše više vole žene, i za to postoje i naučna objašnjenja.

Jedan od „krivaca“ za žensku ljubav prema slatkišima je estradiol, ženski polni hormon. U vreme menstruacije, kao što je verovatno svaka žena primetila, potreba za slatkišima je povećana. To je veoma star nagon, a nekada je bio i veoma praktičan – masnoća koja se dobije iz povećane količine slatkiša biće sačuvana u organizmu, a zatim će služiti kao rezerva za rast novog života.
Osim toga, žene su sklone posezanju za slatkišima i kao „sredstvu“ za smanjenje stresa. Dešava se i da muškarci posegnu za većom količinom hrane kada su pod stresom, mada ređe, a i tada će pre posegnuti za belančevinama i masnom hranom – slatkiši su za vreme kada uživaju.
Kada su pod stresom, žene se ne hrane uravnoteženo, niti redovno – pre će izbegavati obroke, a ono što pojedu neće imati dovoljno hranljivih sastojaka da ih održi sitim duže od dva-tri sata. Uzeće slatkiše. A onda će slatkiši prouzrokovati nagli rast šećera u krvi, nakratko, što će umanjiti osećaj stresa – ali će nakon toga doći do naglog pada, pa će žena ponovo ogladneti i ponovo će želeti slatkiše.
To što su ove „slatke želje“ prirodne ne znači da sa slatkišima neizbežno morate da preterate ako ste pripadnica nežnijeg pola. Možete razumeti poreklo potrebe koju osećate – i zatim racionalno proceniti da li su vam ti slatkiši zaista potrebni i da li će poremetiti neke vaše planove (na dijeti ste, ili ste već tog dana unele više slatkiša nego što je zdravo za vas…). Ako zaključite da bi u tom trenutku ipak bilo bolje da ne jedete slatkiše, želju za slatkim možete zadovoljiti i nekom voćkom – jabuke, pomorandže ili mandarine trebalo bi da sasvim lepo obave posao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar