Ženska prava u Iranu

Prava žena doživela su još jednu mini-ekspanziju ovog meseca: naime, u Iranu je žena prvi put dobila posao vozača autobusa. Ovo možda izgleda kao mali korak, ali je u kontekstu kulture u kojoj muškarci i žene okupiraju odvojen socijalni prostor čak i minimalna promena veoma značajna.

Žena po imenu Masoumeh Bolaghi, po obrazovanju medicinska sestra, sada vozi međugradsku liniju na relaciji Tehran -Karaj. Zapadni mediji komentarisali su ovaj pomak kao „početak jedne nove ere u zemlji u kojoj dominiraju muškarci“. Sama Bolaghi izjavila je kako će njena nova pozicija svakako imati pozitivan efekat na položaj žena.

No, Bolaghi nije prva profesionalna žena vozač u Iranu. Jedna od najčuvenijih je Zahra Lagarudi, jedna od prvih taksistkinja. Ona radi za žensku kompaniju Nesa Taxi Service u svetom gradu Qom koja je počela sa radom u septembru.

Vlasnica kompanije, Nayereh Aghaz, takođe ističe agendu promovisanja ženskih prava. Tako usluge ove taksi kompanije mogu da koriste isključivo žene, dok su od muškaraca „dozvoljeni“ dečaci do 12 godina. Aghaz se šali ističući da dok žene i deca uživaju pogodnosti taksi prevoza, muževi moraju da hodaju.

Ovo je svakako prvi korak ka osvajanju socijalnog prostora, mada odeljenost i dalje opstaje. To odzvanja i u izjavi sveštenika po imenu Akbar Torabi, koji je postojanje ove službe opravdao sledećim motivom: „Ona [služba] štiti žene od zlih pogleda muških vozača.“

Naravno, celokupna priča je posledica borbe iranskih žena za ostvarenje sopstvenih prava i ukidanje niza besmislenih zabrana. Takvu situaciju, između ostalog, ocrtava i činjenica da je tek ove godine upućen oficijelni predlog vladi od strane sportskih zvaničnika da se ženama dozvoli da prisustvuju fudbalskim utakmicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar