Ženske krvopije

Ako ste pomislili da je ovaj tekst o najnovijem filmu o vampiricama, za koji još niste čule, nije tako – vampiri ionako nisu baš u trendu u ovom trenutku. U trendu su, ako se to tako može nazvati, još uvek dosadne napasti zvane komarci. Ono malo, sitno, što zujka i ne dopušta vam da spavate, uzme vam malo krvi i ostavi vam svrbeće mesto na koži – i tako nekoliko puta.

Kao što vam je verovatno poznato, jedino ženke komaraca se hrane krvlju sisara (na našu veliku žalost, i našom) – mužjaci, mada znatno veći od ženki, nimalo ne smetaju ljudima, jer se hrane isključivo nektarom. Oni obično slabije lete, redovno kraće žive od ženki, a životna funkcija im je svedena na razmnožavanje.

Razlog zbog koga ženke nekih vrsta komaraca (ne svih – ima vrsta komaraca koje se uopšte ne hrane krvlju) povremeno moraju da uzimaju krv sisara jeste to što odatle uzimaju neophodne belančevine kako bi njihova jaja mogla da se razviju. To vas, naravno, ne teši – to što uzimaju krv je još i najmanji problem, pošto se radi o maloj količini (plus je i opasnost od zaraze zaista mala, danas kada je malarija postala prava retkost), ali nesnosno zujanje i još nesnosniji svrab (sporedni efekat sredstva protiv zgrušavanja krvi koje komarci ubrizgaju na mestu uboda kako bi se neometani hranili)… Prosto vam dođe da svakog komarca koga vidite zalepite rukom za zid.

Mnogi to i rade, ali ova taktika može imati nezgodnu posledicu – ako je mama komarac prethodno dobro jela, na zidu će ostati ružna fleka. Unutar stana najbolja odbrana od komaraca su posebne tablete i zaštita svih prozora mrežama protiv komaraca. Kad ste van kuće, pa, dozvoljena je odbrana i rukama i nogama, a najefikasnije je brzo kretanje (recimo, džogiranje). Ukoliko sedite u bašti, prilično pomažu zapaljeni specijalni štapići (ako uspete da ih nađete) čiji miris rasteruje komarce. Ovi štapići nisu preporučljivi za unutrašnjost stana, jer ćete posle njihovog korišćenja ipak morati da provetrite prostorije – i time ih ponovo učinite udobnim za nezvane krvopije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar