Živeti nezavisno (1)

Već duže vremena se mnogo priča o ženskoj emancipaciji, o tome da žene treba da budu jake, samostalne, da zavise samo od same sebe i ni od koga drugog. Neke žene, bez obzira na svu tu priču, i ne pokušavaju da žive tako – radije se opredeljuju da budu zavisne od partnera ili da i ne napuste roditeljski dom. Druge smatraju da su zrele, odrasle, samostalne, nezavisne – i u jednom trenutku otkriju da to uopšte nije slučaj.

Tipičan primer je sledeći: ona se udala sa dvadeset-i-nešto, nakon što je završila fakultet i zaposlila se (ili je završila srednju školu i zaposlila se i radila godinama pre nego što se udala). U svakom slučaju, verovala je da je zrela i spremna za brak. U sve je bilo uključeno i njeno veliko osećanje ponosa – ponos što je uspešno završila školu, zaposlila se, sama zarađuje, eto, i udala se. Prava moderna, nezavisna žena! Brak, iz ovog ili onog razloga, nije uspeo i ona se razvela. Tek onda je shvatila da uopšte nije toliko nezavisna kao što je verovala da jeste.

Njeni prihodi, na koje je bila toliko ponosna, zapravo su predstavljali više dopunu muževljevih nego bilo šta drugo. Bila je toliko uljuljkana u relativno udoban život da nije primetila da je priličan broj obaveza bio na mužu – drugim rečima, on je plaćao račune, brinuo o neophodnim popravkama po kući, organizovao njihov zajednički život (uključujući i viđanja s prijateljima)… Nezavisna? Za početak, treba da otkrije gde se plaća Infostan (i da ima dovoljno novca da ga plati) i kako se menja osigurač.

Da ne bude zabune, ovo nije tekst protiv žena, ali jeste, i previše često, realnost. Na svu sreću, ne mora da bude tako. Dovoljno je malo razmisliti i malo se potruditi (u nekim slučajevima, mnogo se potruditi) oko istinske samostalnosti. Kako?

Ne prepuštati većinu obaveza – ni finansijskih ni bilo kojih drugih – partneru, ma koliko velika ljubav bila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar