Život nije tombola

Čest je stav u životu da se mnogo toga moglo, ali, eto, nije bilo sreće, pa se samo zato ništa nije postiglo. Međutim, život nije tombola pa da sve zavisi od prevrtljive sreće; kao što izreka kaže, svako je kovač sopstvene sreće.
Kada ljudi nekoga smatraju srećnikom, neretko se ponašaju kao da ta osoba ama baš ništa u životu nije uradila sopstvenim snagama. Ne može svaka žena da bude vitka i u formi, ova je baš srećnica – sad, jeste da postoje bolesti koje utiču na gojenje, kao i genetski faktor, ali to što je neka žena vitka ipak je dobrim delom do toga kako se ona hrani i koliko se kreće, a to što je u formi isključivo je do toga koliko se kreće, koliko je fizički aktivna. Nema svako sreće da radi taj posao na kome se dobro zarađuje, a koji zahteva tečno poznavanje osam jezika – zapravo, nema svako volje i snage da se potrudi da tih osam jezika odlično nauči. Nema svako sreću u ljubavi – premda nalaženje prave osobe za vas u nekoj meri zavisi od sreće, ima onih koji se večito "lepe" za pogrešne. Nema svako sreće da ima tako finu i lepo vaspitanu decu – drugim rečima, nema svako snage ni vremena da decu vaspitava. I tako redom.
Naravno da se nesrećni slučajevi mogu dešavati. Saobraćajka, rat, zemljotres, poplava, udari grom i ubije ljubav vašeg života… Postoje stvari nad kojima imamo jako malo kontrole (recimo, možemo da odaberemo da ne živimo u plavnom području ili u području u kome ima razornih zemljotresa, ali ni to nije stopostotna garancija). Ali, koliko često se događaju takve katastrofe? Ne baš svaki dan. A svakog dana se možemo potruditi da se pravilno hranimo, da se bar u nekoj meri krećemo, da naučimo nešto novo, da se usavršavamo, da provodimo vreme s voljenom osobom i decom… Može neko da se rodi bogat (što mu ne garantuje sreću), ali taj novac onda treba sačuvati i njime pažljivo raspolagati – a za to su potrebni trud i umeće (koje se dobrim delom stiče trudom). Potrebno je ono što vam je dostupno iskoristiti, ne samo čekati da vam padne s neba – i tada vam nikakva tombola ne treba, nikakav dobitak na lutriji, jer ste se za svoju sreću pobrinuli sami.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

srećatombolatrudženeživot
Komentari (0)
Dodaj komentar