Ako čujete ovu rečenicu, vreme je da se zapitate – da li ovo kraj vaše ljubavne veze?

Psihologinja Kortni S. Voren istražuje znakove koji ukazuju na to da je ljubavna veza postala toksična i da je vreme da se izađe iz nje. Tokom svoje dvadesetogodišnje karijere, istraživala je dinamiku ljubavnih odnosa i identifikovala ključne rečenice koje mogu da budu signal da je ljubav na izdisaju.

Jedna od tih rečenica je: „Da se nikada nismo sreli.“ Prema njenom istraživanju, ova rečenica izražava prezir i često je uništavala veze. Prezir može biti verbalan ili se manifestovati gestovima, ali njegova suština leži u tome da partner ne poštuje drugu osobu, smatrajući je bezvrednom i ne uzimajući u obzir njen stav. Kritike i prigovori na račun partnera na kraju ga mogu povrediti ili poniziti, što nije zdrava osnova za ljubavni odnos.

Osim ove rečenice, postoje i druge fraze koje mogu biti štetne za zdrav odnos:

– „Uništio/la si mi život.“
– „Smetaš mi.“
– „Ne zanima me tvoje mišljenje niti tvoja osećanja.“
– „Ti si jadan/jadna.“
– „Nisi vredan/vredna mog vremena.“
– „Dužan si mi, trpela/trpeo sam te godinama.“
– „Da nije dece, već bih te ostavio/la.“
– „Gadiš mi se.“
– „Niko drugi te ne bi poželeo.“

Ovakve rečenice mogu naneti duboku emotivnu povredu i uništiti osnovno poverenje u vezi. Važno je prepoznati takve znakove i razgovarati o njima kako bi se eventualni problemi rešili ili kako bi se donela odluka o završetku veze ako je to neophodno za individualni i emocionalni rast.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ljubavmuškarcisavetvezazeneživot
Komentari (0)
Dodaj komentar