Ako ste studirali na ovim fakultetima, velike su šanse da ste psihopata

Verovatno ste se milion puta našli u situaciji da vam neko priča kako mu je šef ili direktor psihopata. Istraživanje koje su sproveli danski naučnici pokazalo je da to možda i nije samo priča koju pričaju frustrirani radnici.

Naučnici Univerziteta Arhus odlučili su da istraže neke osobine ličnosti koje ukazuju na narcizam i psihopatiju i koje se povezuju sa željom za društvenom dominacijom i moći na radnom mestu, piše Independent.

U istraživanju je učestvovalo 400 studenata prava, psihologije, ekonomije/menadžmenta ili političkih nauka. Istraživanje je namerno sprovedeno pre nego što su studenti zaista i započeli studiranje, tako da se rezultati ne mogu pripisati efektima socijalizacije i onom što uče na studiju. Istraživači su želeli da saznaju koje tipove ličnosti privlači određena tema i područje.

Otkrili su da su studenti psihologije na tom testu postigli znatno slabije rezultate od studenata prava i ekonomije koji su u mnogo većoj meri pokazali karakteristike koje su proučavali i prema tome zaključili da osobine ličnosti zaista utiču na izbor zanimanja.

Još jedna studija sprovedena prošle godine pokazala je da su studenti prava i ekonomije, odnosno menadžmenta manje simpatični od svojih kolega sa drugih fakulteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fakultet
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • djubrivoje

    da ne mislite možda simpatetični a ne simpatični