Ako vas svekrva izluđuje, razlog bi mogao biti da bude ovo, tvrdi istraživanje

Ako imate napet odnos sa svojom svekrvom, to možda nije vaša krivica i možda se radi o posledici evolucije, pokazuju istraživanja. Psiholozi su ispitali 100 ljudi o njihovim odnosima s roditeljima, decom i partnerovom rodbinom. Muškarci i žene najčešće prijavljuju lošije odnose s taštom i svekrvom, pokazali su rezultati.

Stručnjaci su rekli da se to možda svodi na to da svekrve podsvesno staju na stranu svog deteta, delujući isključivo u interesu svog genetskog srodnika. Međutim, tastovi i svekri su pokazali otpor tom trendu i pokazalo se da se bolje slažu sa svojom snahom ili zetom nego sa svojim detetom.

Istraživači su rekli da njihova otkrića doprinose evolucijskoj logici koja stoji iza sukoba u ovim odnosima

Stručnjaci sa Univerziteta  Arizona State ispitali su 308 Amerikanaca o njihovim odnosima s sopstvenom porodicom i tazbinom.

Dr. Džesika Ajers kaže da su učesnici odgovarali na pitanja o razlozima svađa, kao što su novac, sigurnost, društveni status i briga o deci. Istraživači su izračunali koliko je njihovih interakcija s najbližom porodicom i tazbinom rezultiralo sukobom.

Nalazi, objavljeni u časopisu Evolutionary Psychological Science, pokazuju da su muškarci i žene otkrili da imaju više sukoba sa svojim taštama i svekrvama (44 posto) nego sa svojim majkama (39 posto).

Finansijska sredstva i briga o deci bili su najčešći razlozi za svađe

Istraživači su rekli da to pokazuje da postoje razlike u percepciji sukoba s biološkom porodicom i tazbinom. Takođe su rekli da je zanimljivo što su novac i porodična briga bili koren većine sukoba jer su obe teme najbitnije za dugoročni reproduktivni uspeh. Svađe s tazbinom verovatno su pod uticajem genetskog sukoba jer svaka osoba nesvesno deluje u interesu svog genetskog srodstva.

„Ovaj genetski sukob može uzrokovati neslaganje afiniteta oko raspodele resursa i ulaganja, baš kao što vidimo da se majke i očevi ne slažu u tim domenima. Naši rezultati su u skladu s hipotezom da genetski sukob može biti temelj negativnih društvenih interakcija koje se javljaju u ovim vezama“, rekli su istraživači.

Tastovi su prijavili nešto manje sukoba sa svojim zetovima, što bi moglo da bude posledica ćerinog izbora partnera i potencijalnog dovođenja nove osobe u porodicu, sugerisao je tim. Zaključili su da je odnos oca i ćerke najzategnutiji kad ćerka uđe u novu vezu i s vremenom se smanjuje ako otac veruje da njen partner jača porodičnu jedinicu.

Studija je nazvana „Konflikt svekrve i snahe: evolucijska perspektiva i izveštaji empirijskih podataka iz Sjedinjenih Država“, piše The Dejli Mejl.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

odnossnajasvekrva
Komentari (0)
Dodaj komentar