Ako želite da utešite nekog, umesto ‘smiri se’ izgovorite ovih 5 rečenica

Sigurno ste se barem jednom našli u situaciji kada ste bili pod prevelikim stresom ili ste imali teskobne i panične napade. U tim trenucima neki se vole da budu sami i smire se i opusti dok neki traže pomoć svojih najdražih. Ono što često možemo da čujemo od nekog ko u tom trenutku pokušava da nam pomogne su reči poput ‘smiri se’, ‘treba da se smiriš’, ‘biće sve ok’. Ali koliko te reči u takvoj situaciji pomažu i jesu li efikasne?

Psiholog Andrea Bonior koja je specijalizovana za anksioznost i u svom radu često posmatra ljudsku interakciju u ovakvim i sličnim trenucima, kaže da reči poput ‘smiri se’ nikada nisu imale željeni učinak, bilo da su izrečene u svađi s partnerom, u stresnom trenutku ili za vreme napada panike. Kako ona kaže, ta reč često ima suprotni efekat, prenosi 24sata.hr.

Onaj ko je u problemu ili u stresnoj situaciji svakako će morati da se smiri, ali kako bi to uradio, nečija naredba ‘smiri se’ naročito povišenim tonom neće uroditi plodom. Sledeći put kada se nađete u ovakvoj ili sličnoj situaciji, pje nego kažete uznemirujuću reč ‘smiri se’, zastanite na trenutak i razmislite o sledećim opcijama.

1. ‘Shvatam da te ovo uznemirava’

Onaj ko od vas traži pomoć, tražiće malo empatije i razumevanja, a ne da mu naređujete da se smiri. Umesto da nekome naređujete pokušajte da s njim uspostavite vezu i poistovetite se.

Ukoliko to ne uradite, moguće je da će se naljutiti na vas i pomisliće da ih vi jednostavno ne shvatate niti se trudite da shvatite. Osim toga, uvek morate paziti kojim tonom razgovarate s nekim ko se nalazi u ovakvoj situaciji jer ih vaš ton može ili odbiti ili usrećiti i smiriti.

2. ‘Teško mi je da razgovaram s tobom kad si pod ovolikim pritiskom’

Ovo može biti korisno reći kad dođe do žestoke rasprave i kad prelazite granicu u kojoj produktivni razgovor postiže rešenje. Ključno je preneti da još uvek želite da razgovarate, ali da zbog celog pritiska ne znate hoćete li reći pravu stvar.

Ipak, nemojte koristiti ovu frazu kao ultimatum ili pretnju da ćete pobeći ako se odmah ne smire bez vaše pomoći – u tom slučaju to će imati isti efekt kao i ‘smiri se’.

3. ‘Zastaću na trenutak da usporim stvari’

Ova fraza može biti korisna u sukobu jer može da oblikuje tehnike opuštanja, a da ne deluje kao optužba za bilo šta ili ih prisiljava da vas prate. Težite razumnom tonu koji prepoznaje vašu sopstvenu ulogu u sukobu. A onda, zaista zastanite – prate li vas ili ne. Istegnite telo, udahnite vazduh ili radite vežbe disanja. Čak i ako ne prate vaše vođstvo, barem znate da ćete biti sposobniji da upravljate onim što dolazi – i voditi svojim primerom.

4. ‘S tobom sam u ovome’

Ovakva rečenica posebno je korisna u situacijama kada smirujete dete koje izgubi kontrolu ili se ljuti ili kada se vaš partner ili neko iz porodice nosi sa stresnim periodom. Većini ljudi je utešno kada im neko kaže ‘tu sam za tebe’ ili ‘s tobom sam u ovome, nisi sam’.

Kada dobiju uvid u to da nisu sami oni će se lakše smiriti. Kad je neko uznemiren, uvek tražimo prave reči koje ćemo im reći, ali jednako je važno i kako slušamo i jesmo li emocionalno prisutni za tu osobu.

5. ‘Kako ti mogu pomoći da zajedno to prođemo?’

Ovakva reč onome ko je uznemiren pruža sigurnost i rešenje u tom trenutku. Ono što ta osoba najviše želi je da taj period prođe i da on kroz sve to nije sam. Iako vrlo verovatno ako ponudite ovakvo rešenje osoba se neće odmah smiriti, ali zajedno možete poraditi na tome i možete pronaći zajedničko rešenje.

Kako bi ste pomogli nekome da izađe iz stresne situacije potrebno je vreme, slušanje, razgovor i pomoć. Nudeći nekome svoju pomoć stvarate povezanost s drugim što njemu daje sigurnost i potvrdu da vam je stalo. Ono što osobi treba je strpljivost. Budite uporni i strpljivi, nemojte podizati ton i stvari će početi pomalo sesti na svoje mesto, piše Psychology Today.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pomocrečeniceuteha
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    … To vam je kao dobar naslov- nerazvijena radnja.

  • Nataša Gajić

    Niko vam neće biti zahvalan za ono što činite za njega, naprotiv, nerviraćete ga svojim očekivanjima, svojom uslugom, načinom na koji ih tretirate, kao nesposobne, tankih živaca ili lakim na potraživanju… od svakog po nešto a drugome ništa… i tako, što više dajete od sebe, manju zahvalnost tražite ili zaslužujete; jer, zahvalnost je za nekog teret. Zato, tutanj od „nezahvalnika“ koji to možda i nisu, samo ne žele obaveze prema nekome, a „dug je zao drug“, to je to: sposobni smo i vješti da se sami za sebe izborimo, i ništa nam ne treba, najmanje uzajamne usluge. Recimo, ko više da, taj i vraća, što je nedovoljno, a ne onaj ko je dužan da vrati netraženu više-manje uslugu; prije da je to uzajamno poniženje, sve do očigledne crtice slabosti…