Američki profesor o Balaševiću: „Ovo je smrt Jugoslavije“ (video)

Profesor Skaj, koji vodi kanal na Jutjubu i se bavi muzičkom kritikom, veliki je fan Đorđa Balaševića. Jutjuber i profesor francuskog jezika oženjen je ženom s područja bivše Jugoslavije. Pošto je ona veliki fan Balaševića, svake godine za njen rođendan na svom kanalu govori o jednom od Balaševićevih albuma.

Balaševićeva smrt potpuno ga je skrhala, a u poslednjem video-snimku pokušao je da objasni šta smrt Đorđa Balaševića predstavlja za prostor bivše Jugoslavije.

„Koliko puta jedna zemlja može umreti?“, citirao je jednog srpskog novinara Skaj na početku snimka, a zatim ekipi koja ga prati rekao da je s Balaševićem simbolično umrla i Jugoslavija. Amerikancima je zatim kratko govorio o raspadu Jugoslavije, a preminulog kantautora pokušao je da uporedi s Bobom Dilanom, prenosi B92.

„Raspad Jugoslavije i rat koji se dogodio bio je neuspeh čovečnosti“, rekao je profesor, koji je zatim govorio o važnosti Balaševićeve muzike.

„Svi u bivšoj Jugoslaviji plaču, čak, ili pak posebno, u Hrvatskoj, koja je bila u krvavom ratu sa Srbijom. Možete da govorite da se Srbi i Hrvati mrze, ali ne mrze se kada je reč o Balaševiću, nego pevaju zajedno. Možete da mislite da Hrvati vole Balaševića zato što mu je majka Hrvatica, ali to nije razlog, već ga vole zbog njegove ljudskosti“, kaže Skaj.

U video-snimku je govorio i o Balaševićevom koncertu u Sarajevu 1998. godine, koji se smatra jednim od najvažnijih i najvećih u njegovoj karijeri, zbog okolnosti u kojima se održao.

Zaključio je da je Balaševićeva smrt gubitak za celi svet i da je to jedan od najznačajnijih odlazaka jedne muzičke zvezde u istoriji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Đorđe Balaševićsmrt
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kako dobro poredjenje u tekstu profesora Skaja ,muzickog kriticara o smrti pojedinca i podneblja koje je bilo jedna drzava ,za Djola bez granica koje je svojim pesnickim sarmom isticao kroz pesme pune ljubavi .Veliki gubitak takvih ljudi pre svega jer smo sve siromasniji na polju umetnickog domena i dometa

  • ANDREJ

    Smrt Balasevica,pogodila je svakog stanovnika bivse Jugoslavije.Djordje Balasevic je bio jedan od malobrojnih, koji nije mogao da shvati da neko moze biti nacionalista.Bio je nacionalni mesanac,majka je bila hrvatica,otac srbin. Ta srecna kombinacija nacionalnosti,davala mu je snagu da istraje,uprkos nacionalistickoj srbijanskoj euforiji, koja u Vojvodini,a narocito u Novom Sadu,ima duboku izrazenost.Njegova smrt,dala je jos veci vetar u ledja,onim zdravim snagama u srbiji,koji se bore da u srbiji zavlada internacionalizam i vera u evropsku buducnost srbije…