Amputiranu nogu prišili su joj naopačke, ali s velikim razlogom (foto, video)

Prošlog leta Ameliji Eldred, 7-godišnjakinji iz Velike Britanije, dijagnostifikovan je zloćudni tumor zbog kog je morala na amputaciju noge. Međutim, ova vesela i razgrana devojčica bila je odlučna da i nakon gubitka noge nastavi da pleše, jer joj je to bio omiljeni hobi.

Amputacija noge iznad kolena žrtvovala bi koleno, što igra važnu ulogu u upravljanju protezom. U januaru ove godine, kada su lekari uklonili Ameliji deo butne kosti zahvaćen ćelijama tumora, sačuvali su njen donji deo noge, i ponovo ga prišili za nogu okrenutog za 180 stepeni. Nažalost, prišili su samo potkolenicu i stopalo, koje je sad bilo okrenuto prema nazad.  Međutim, iako Amelijini nožni prsti leve noge gledaju unazad, njen zglob stopala će na ovaj način zameniti koleno koje su takođe morali da amputiraju.

Kad se Amelija potpuno izleči, ovo će joj omogućiti efikasno korišćenje proteze i na taj način, pomoći da se i dalje bavi svojim omiljenim aktivnostima.

– Operacija, poznata kao ‘rotacioplastika’, može se koristiti za lečenje dečjih tumora kostiju kada se javljaju blizu kolena – objašnjava Dana-Farber Boston iz Dečjeg centra za rak i krvne poremećaje.

Ovo nije prvi put da su izveli takvu operaciju. Istraživanja su pokazala da je uspešnost ovakve metode lečenja između 84 i 88 posto, a stopa preživljavanja dece i tinejdžera sa tom dijagnozom je 70-75%  prema podacima kojima raspolaže St. Jude’s Children’s Hospital. Pre operacije, Amelia je pet nedelja bila na hemoterapiji, koja nije uspela da smanji njen tumor. Dvanaest dana kasnije, započela je poslednju fazu hemoterapije, a pred njom su još četiri nedelje lečenja, prenosi Exress.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

amputacijatumor
Komentari (0)
Dodaj komentar