Bez dece u krevetu

Roditelji će neretko dopustiti maloj deci da spavaju s njima u krevetu. Deca će uživati u tome, a nema sumnje da se i mnogim roditeljima to dopada, samo takav postupak znači da nema seksualnog života za roditelje – a oni su i bračni partneri, ne samo mama i tata, i to bi moglo da im vremenom ugrozi vezu.
Naravno, ne mislimo da decu treba samo zaključati negde i ignorisati ih kako vam ne bi smetala. Deca su i veliko blago i veliko uživanje i velika odgovornost, i svakako da im treba pružiti pažnju i ljubav i sigurnost i negu. Međutim, to što bračni par dobije decu ne znači da oni treba da postanu samo mama i tata, i da zaborave da su i partneri u ljubavnoj vezi, i da i seksualni život spada u normalni deo veze. A opet, nekada se čini da je jedino moguće rešenje to da mala deca spavaju s vama, jer inače ne uspevaju da zaspe uopšte, pa svaki čas morate da trčkarate u njihovu sobu i umirujete ih, i onda se ni vi ne naspavate.
Šta učiniti? Ne bi bilo loše uvesti pravilo da deca neće spavati s vama u krevetu, osim u izuzetnim slučajevima (dete je bolesno pa vam je lakše kad ste odmah tu, pored njega, ili je imalo baš gadan košmar i prestravljeno je i ne usuđuje se da spava samo, ili se nešto loše desilo i celoj porodici je tešenje i bliskost trenutno najpotrebnija). Ako je dete naviklo da spava zajedno s mamom i tatom, to bi u početku moglo da pravi probleme, ali bi se dete vremenom ipak naviklo da spava u svom krevetu – to je korisno i za samo dete, da ne bude baš toliko zavisno od roditelja da ne može ni da spava bez njih. Naravno, biće situacija kada će se mališan buditi u toku noći i kada ćete mu biti potrebni; za takve situacije bi bio dobar dogovor da jedne noći mama, a druge tata idu da provere šta je detetu potrebno.
Kako će sve to tačno ići zavisi od porodice do porodice, od toga kako se partneri dogovore i za šta otkriju da najbolje funkcioniše za njih. Bitno je ne zaboraviti da su, i nakon dobijanja dece, i dalje i ljubavnici, da nisu odjednom postali samo i jedino mama i tata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakdecakrevetveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Mira Komazec

    Majke ne shvataju da nekad ono što je lakše i jednostavnije kasnije se obije o glavu. Ja nisam dala ni jednog momenta da spavaju sa nama u krevetu, iako mi kažu da sam surova majka. Imam blizance i da sam dozvolila da spavaju niti bih se odmorila ja, niti suprug koji je morao ujutro na posao, što ne znači da sam ih zapostavila, naprotiv, sva moja pažnja oko i male sitnice koja ih je mučila bila je prisutna. Danas oni imaju 24 godine i vrlo su samostalni, možda čak i suviše. Pozdrav svim mladim majkama i nemojte raditi ono što je suvišno, na kraju krajeva zašto kupujete krevetac.