Bez određivanja rokova

Određivanje roka do kojeg neki posao treba da bude završen može da bude korisno, pa i neophodno. Međutim, u ljubavi određivanje rokova nimalo ne pomaže, naprotiv, često vas omete u nalaženju onoga što želite i u postizanju ciljeva.
Sada bi mnogi mogli da primete kako je to lako reći, ali da rokovi postoje, određivali ih mi ili ne – biološki rokovi. Žena može da zatrudni samo do menopauze, a ne treba ni baš toliko čekati jer su veće šanse za dobro zdravlje deteta i majke ako je ona mlađa, muškarci teoretski mogu bilo kad da postanu očevi, ali se u praksi pokazalo da je starijim muškarcima to ipak teže nego mlađima… Dakle, hteli mi to ili ne, ako želimo porodicu, rokovi postoje.
Postoje, da, ali to što biste sebe opteretili njima nimalo ne pomaže. Nije sve ni u biologiji. Za ljubav ne možete odrediti rok, ne možete sebi narediti da se do tad-i-tad zaljubite, da do tad-i-tad pronađete nekoga koga želite za oca ili majku svoje dece. Tačnije, možete vi to sebi da naredite, samo što to naređenje nema ko da posluša – ni zaljubljivanje ni upoznavanje ne idu "na dugme", a ako sebi odredite neki datum do kojeg morate postići to-i-to, samo ćete sebi dodati opterećenje i pritisak. Opterećenje vas onda učini napetim, nervoznim, loše se osećate, u takvom raspoloženju teško da ćete na nekoga ostaviti lep utisak, a i vama će vremenom sve manje biti do nečeg lepog, nalaženje ljubavi će postati još jedan mučan zadatak koji se mora obaviti, sve postaje obaveza… I gde je tu onda sreća, a ipak je valjda sreća cilj? Da i ne spominjemo da se često pokazalo kod parova koji su se lečili od steriliteta da do začeća dođe onda kad prestanu da se nerviraju zbog cele stvari, postavljaju rokove, sve pažljivo planiraju, i reše da se jednostavno prepuste i uživaju i odmore od napora i pritiska.
Jeste, postoje rokovi posle kojih se više ne može postati biološki roditelj. Ipak, za sreću i za ljubav nema stvarnih rokova, a pritiskati sebe u takvim stvarima teško da će vas učiniti vedrom i raspoloženom osobom koja će se nekome dopasti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

postavljanje rokovavezazahtevi
Komentari (0)
Dodaj komentar