Biljka čudotvorne moći: Najzdravija na celoj Zemlji, sprečava gojenje, a raste na svakom koraku

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nutrients, kopriva bi mogla da bude čudotvorna biljka koja sprečava gojenje, prenosi nova.rs.

Kopriva je samonikla jestiva biljka koja u proleće obilno raste širom sveta. Njen ekstrakt se koristi u raznim dodacima ishrani, jer su listovi bogati brojnim hranljivim materijama, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i karotenoide.

Prema istraživanju grupe naučnika sa Univerziteta Merilend, ti listovi bi mogli postati moćno sredstvo u borbi protiv gojaznosti uzrokovane lošom ishranom.

Na osnovu prethodnih istraživanja koja pokazuju da ekstrakt koprive može poboljšati nivo šećera u krvi kod miševa, tim istraživača je pomislio da bi hranjenje miševa listovima koprive moglo da ih spreči da dobiju na težini — čak i ako su hranjeni masnom ishranom. Oni su testirali tu teoriju.

Uzeli su 36 miševa i podelili ih u četiri grupe. Prvi je 12 nedelja dobijao hranu sa niskim sadržajem masti, drugi je u istom periodu dobijao hranu sa visokim sadržajem masti, a treći je dobijao koprivu zajedno sa hranom sa visokim sadržajem masti. U četvrtoj grupi, miševi su hranjeni hranom sa visokim sadržajem masti šest nedelja, a zatim im je šest nedelja dodata kopriva.

Foto: blickpixel/pixabay.com

Kao što se i očekivalo, ishrana sa niskim sadržajem masti rezultirala je znatno manjim povećanjem telesne težine i akumulacijom telesne masti od ishrane sa visokim sadržajem masti.

Ali dodatak koprive u trećoj grupi je rezultirao znatno manjim debljanjem i nagomilavanjem masti. U četvrtoj grupi, povećanje telesne težine i akumulacija masti su značajno usporeni nakon uključivanja koprive u ishranu.

Zaključak koji je usledio je da kopriva, kada se jede kao biljka (za razliku od ekstrakta), pozitivno utiče na metabolizam, iako još nije precizno objašnjeno zašto, a postoji realan razlog da se nadamo da će imati isti efekat na ljude. Međutim, ovo će zahtevati dodatna istraživanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkalekovita biljkazanimljivostizdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar