Birajte svoje bitke

Ima onih koji su spremni da se posvađaju zbog svega, bilo da ih se to tiče ili ne, čim im deluje kao da nešto nije u redu, nije fer, čim vide nepravdu, odmah bi da se bore. Ovakav pristup ne da ne pomaže već je krajnje iscrpljujuć i kontraproduktivan.
Ne kažemo da treba zatvarati oči, praviti se da ne primećujete da nešto nije u redu, samo ćutati i trpeti, pa tako dokle god ste u stanju. Svakako da se treba boriti ako se radi o nečemu što vam je bitno, ako bi vaše ćutanje i povlačenje dovelo do toga da vi ili vama drage osobe budete povređeni. Međutim, nije retkost da neko reaguje čim mu se nešto, bilo šta, ne dopadne, svaki čas se trudi da „ispravlja krive Drine“, i tamo gde treba i tamo gde ne treba.
U čemu je problem s takvim pristupom? Zar ne bi, makar, trebalo ceniti napore takvih osoba? Lepo je ako imaju dobre namere, samo što ovakva vrsta napora najčešće nikome ne pomogne. Ako se borite za svaku sitnicu, time sebe iscrpljujete; kad dođe do nečega zaista krupnog, nemate snage za to, možda i pokušate da se i za to borite, ali ste iznurene od stalnih napora. Pored toga, teško da će se naći neko da vam pomogne – ako imate reputaciju osobe koja „skače za svaku sitnicu“, vrlo je verovatno da, i kad dođe do nečeg krupnijeg, nećete biti ozbiljno shvaćeni, pomalo poput onog deteta koje je vikalo: „Vuci, vuci, pomagajte, ljudi!“.
Zato, znatno je praktičnije pažljivo birati za šta ćete se boriti, a za šta ne. Na taj način, pored toga što ne rasipate snagu na sitnice, stičete i reputaciju osobe koja se ne uzrujava zbog sitnica i „ne pravi od komarca magarca“, pa će vaše okruženje, čim vidi da se za nešto borite, smesta pomisliti da mora da se radi o nečemu stvarno ozbiljnom, i moguće je da ćete dobiti i njihovu pomoć, što će vam znatno olakšati napore.
A kako znati šta je vredno borbe, a šta nije? Procena je na vama – u principu, ako bi vas ćutanje i nereagovanje navelo da se osećate ogorčeno, povređeno, zanemareno, onda su to stvari za koje se vredi boriti. A ako se radi o nečemu što vas nervira, nije fer, ali vam neće napraviti ozbiljne probleme, na to najčešće ne vredi trošiti energiju, bolje je pustiti da prođe i usredsrediti se na nešto lepo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bitkeizborstrategijaziveti zivotzivot
Komentari (0)
Dodaj komentar