Bizarna osveta gostiju domaćinu Airbnb-ja: 25 dana nisu gasili svetla, slavine i električne uređaje

Airbnb je ugostiteljska kompanija koja ljudima omogućava kratkoročno iznajmljivanje vikendica, apartmana, hostela i hotelskih soba. Kompanija ima milione oglasa i smeštaja u 191 zemlji, što je čini jednom od najčešće korišćenih usluga na svetu.

Ipak, boravci u Airbnb-jevima redovno donose viralne naslove o bizarnim i šokantnim incidentima, o kojima gosti uglavnom izveštavaju na društvenim mrežama.

Međutim, nije uvek domaćin odgovoran za sve incidente koji postaju viralni.

U šokantnom novom incidentu, par se navodno „osvetio“ svom Airbnb domaćinu ostavljajući slavine uključene i uključene tokom celog svog 25-dnevnog boravka, nagomilavši ogroman račun za komunalne usluge od 1.260 funti (oko 1.400 evra).

Par iz Kine je rezervisao 25-dnevno putovanje u vilu u Seulu. Prema rečima domaćina, oni su pokušali da otkažu svoju rezervaciju tri dana ranije tvrdeći da su zaraženi Covid-19. Ali kada je domaćin zatražio dokaz, gosti su rekli da će nastaviti sa rezervacijom.Problemi između gostiju i domaćina nastali su oko lokacije vile. Par je shvatio da je to mesto u predgrađu Seula, a ne u centru grada.

U tom trenutku, par je kontaktirao domaćina, identifikovanog kao gospodina Lija, i pitao ga da li imanje ima sigurnosne kamere. Kada je Li rekao da u kući nema kamera, par je odlučio da nastavi sa svojim dijaboličnim planom.

Par je uključio sva svetla, slavine, električne uređaje i gas u trenutku kada su ušli u boravak. Nakon što su u početku ostali pet dana, odlazili su i vraćali se na imanje samo pet puta tokom tih 25 dana na po manje od pet minuta svaki put. Li je otkrio da su svi uređaji, slavine i gas bili uključeni kada su se gosti odjavili.

U izveštajima se navodi da je par potrošio 12.000 litara vode, što je, prema Seulu, isto koliko bi osam odraslih osoba koristilo za dva meseca.

„Gledajući kako su računi za komunalije prilično porasli, pitam se koliko neljubazni moraju da budu da bi mogli da urade tako nešto“, rekao je Li, a prenosi UNILAD.

Nažalost po gospodina Lija, Airbnb AirCover ne pokriva račune za komunalne usluge. Pokriva samo štetu na imovini ili stvarima domaćina. Izveštava se da je Liju savetovano da podmiri račun sa parom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gostiosveta
Komentari (0)
Dodaj komentar