Bizarno: Zbog mobilnih telefona, mladima rastu – rogovi (video)

Najnovija istraživaja pokazala su da mlađim generacijama počinju da rastu rogovi na zadnjem delu lobanje kao posledica povećane upotrebe tehnologije poput smartfona i tableta.

Dvojica australijskih naučnika sa univerziteta Sunshine Coast do ovog bizarnog otkrića došli su pregledom 218 rendgenskih snimaka glava osoba starih između 18 i 30 godina. Kako prenosi News.com.au, naučnici su primetili da su se kod skoro polovine ispitanika na zadnjem delu lobanje pojavile koštane izbočine.

Smatra se da je do ovog došlo zbog pogrbljenog držanja ljudi koji učestalo koriste smartfone i tablete.

„Ovo je dokaz da se degenerativni proces mišića i kostiju može pojaviti i napredovati i u ranijem uzrastu. Iznenadilo nas je jer su inače potrebne godine da se razviju ovakve izrasline i one su tipične za stariju populaciju. Bitno je napomenuti da su izbočine inače velike tek nekoliko milimetara, a mi smo kod mlađe populacije našli izbočine velike između 10 i 30 milimetara“, izjavio je.

„Smatramo da je do toga došlo zbog dodatnog opterećenja mišića jer se težina glave prebacuje napred, s kostiju kičmenog stuba na mišiće zadnjeg dela vrata i glave“, tvrdi Šahar i dodaje da nema razloga za paniku: „Kvržice nisu problem, one su samo pokazatelj iskrivljenog držanja, a to je problem koji se jednostavno rešava.“

Doktor David Šahar i profesor Mark Sajers ovo su otkrili još 2016. godine, ali njihovo otkriće se ponovo našlo u centru pažnje nakon što ga je u nedavnom članku koji se bavi uticajem tehnologije na ljudsko telo naveo BBC, koji čak dodaje da biste, ako ih imate, „rogove“ mogli da napipate ili ih čak viditi kod ćelavih ljudi.

Doktor Šahar otkrio je da su daljim testovima, koji su uključivali magnetnu rezonancu, isključili da se radi o rastu izraslina zbog genetike ili povreda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

glavamobilnirogovi
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Gregor

    Gluposti.. pre mobilnih telefona postojale su knjige i čitanje istih takođe zahteva pogrbljenost i to vekovima, samo sada je došlo do ekspanzije „sagnutih glava“ i krivica pada na telefone, tablete.. ajde malo da mućnete pogrbljenom glavom, pa možda i izraste „rog znanja“.. 😉