Bolje da se ne slavi, nego ovako: Reči sveštenika o krsnoj slavi treba da čuje svaki domaćin

Vernici treba da proslave kako Svetog Nikolu, tako i sve ostale slave na najjednostavniji način, u domu, u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i rođacima, a ne u restoranima sa muzikom, jer to ne priliči pravoslavnoj veri, poručio je protojerej-stavrofor Ljubivoje Radović.

– To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku, nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom verniku. Treba proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu – rekao je Radović za RTS uoči Nikoljdana, jedne od najvećih srpskih slava.

On je dodao da ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja. Ukazao je da su nekada domaćini dvorili slavu, gosti su sedeli i bili na obedu, a domaćin je stajao i nije želeo da sedne, poštujući svetitelja koga proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom.

– A mi hoćemo da tu atmosferu prenesemo u kafanu, to jedno s drugim ne ide. Bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima – istakao je Radović.

On savetuje i da zbog pandemije u što manjem broju treba da se okupljamo kako bismo zaštitili sebe od drugih i druge od sebe. Navodi i da su se mnogi običaji u našem narodu menjali, prekidali i obnavljali, a jedino je slava ostala uvek.

– Slavili su naši preci u rovovima, u najvećim oskudicama, stradanjima i patnjama. Bilo na koji način, ali nikako nisu dozvolili da se prekine slavljenje krsne slave – zaključio je Radović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krsna slavaslava
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kako komentarište prisustvo patrijarha kod đokovića na slavi, sa sve mizikom, pevala je ana bekuta( nadam se samo da nije baš- đavolu bi dušu dao za merak)? Mi se vernici to pitamo.

  • Anonimni

    Slava se slavi u cast Sveca i obelezava se samo sa ukucanima i najskromnije,a ne sa gostima,muzikom i budalastinama…Dika

  • Mama

    Ne znam vise.. Svaka zemlja veliča sebe obelezjima, obicajima.. Ako narod hoce tako, pa nek slavi i u kafani, ako tako vidi nacin da zadrzi nesto sto obelezava i prenosi ikonu na drugu generaciju, dobro je. Bilo koji nacin zadrzavanja identiteta… Mada s druge strane, koliko podeljenosti na Zemlji, pa je pitanje da li da se udaljavamo, ogranicavamo, branimo od drugih i protiv drugih. Ma, opšte ludilo s ovom civilizacijom

  • Anonimni

    A zar to nije znao patrijarh kad je otisao ukafanu porodice Djokovic na slavu.Sramota.Sirotinji se prica kako se slavi a svi se trkaju da idu kod piznatih i bogatih

    • Anonimni

      Oni koji stvarno veruju u Hrista, treba da slave Njega, odnosno Boga a ne tamo neke ljude koji nisu živi, i koji nisu ničega svesni, koji ne misle, ne govore niti osećaju kao što kaže Biblija. Nažalost, današnji narod slavi šta mu padne na pamet, ili zato što mu je tako rečeno a da uopšte to nema nikakve veze sa pravom verom ni hrišćanstvom. Proučavajte Bibliju, nemojte samo da vam skuplja prašinu na policama.

  • Durex

    Nema više pravih vernika.Ovi današnji su svi neki konvertovani vernici proistekli iz vremena komunizma, i njihovi sateliti.Uostalom, sve su to paganski zaostali običaji.Dok naravno, popovi debelo naplaćuju te narodne gluposti i uzimaju dobar bakšiš pored dobre plate.