Brak pomaže vašem mozgu (2)

Ustanovilo se da brak, pored drugih lepih stvari koje donese u vaš život, može i veoma povoljno da utiče na mozak supružnika. Juče smo pisali o nekim mogućim aktivnostima za zajedničku stimulaciju mozga, a danas evo još nekih – vi odaberite one koje se vama i voljenoj osobi dopadaju.
Napravite zabavu za raznoliko društvance, uživajte u njoj, a sledećeg dana razgovarajte o tome šta ste sve videli i čuli, i kako vam se čini da je sve teklo. Interakcija s drugima (gostima na zabavi, kao i voljenom osobom) već sama po sebi razvija mozak, a zbog različitog načina posmatranja stvari, imaćete različito viđenje toga kako je proteklo veče, šta se sve tu dešavalo, kakvi su međusobni odnosi vaših gostiju, kakvi su sami gosti… I puno ćete naučiti razmenom tih različitih viđenja i na prijatan način stimulisati mozak.
Zajedno naučite nov jezik. Učenje novog jezika uvek stimuliše mozak, i to prilično, a ako ga učite zajedno, možete mnogo pomoći jedno drugom – uvek ćete imati partnera za konverzaciju i vežbanje.
Naučite neku novu veštinu od svog dragog ili drage. Obične, "kućne" veštine. On može da nauči kako da pripremi poneko jelo (čak i ako već zna da kuva, to je umeće koje se uvek može unaprediti – a nije isključeno ni da ona nauči ponešto o kuvanju od njega) ili kako da dekoriše sobu, ona može da nauči kako da popravi ovo ili ono… Znamo, ovo su bili stereotipi, u praksi sve zavisi od toga koja konkretno znanja i veštine ima on, a koje ona. Učenje novih veština od voljene osobe ne samo da pomaže razvoju mozga već vas i dodatno zbližava jer radite nešto zajedno, plus vam daje još neku temu za razgovor pored onih obaveznih o deci i svakodnevnim problemima.
Igrajte neku igru u kojoj pokušavate da nadmudrite jedno drugo. Igre s kartama (delom zavise od sreće, ali delom i od upotrebe mozga) i šah bi bile tipični primeri, ali ima i mnogih drugih, pronađite ih i zabavite se! I kompjuterske igre dolaze u obzir, naravno. Takve igre nisu nešto samo za klince ni nešto što treba igrati samo s decom, mogu da budu zabavne i odraslima, zbližava vas i opušta što se igrate zajedno, a usput razvijate i "male sive ćelije".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakmozakstimulacijavezazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar